Duurzame tech

ICT-pact moet zorgen voor duurzamere elektronica

14 juni 2021 17:12 Aangepast: 14 juni 2021 17:19

De Nederlandse overheid start met een initiatief voor duurzamere elektronica, zoals laptops en smartphones. Daarvoor ondertekent Nederland een ICT-pact, waarin wordt opgetrokken met België. Ook andere Europese landen doen mee.

Het ICT-pact moet zorgen voor "een transparant productieproces, waarin de rechten van werknemers worden beschermd". Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zorgt de elektronicasector voor meer dan 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en hebben producten een te korte levensduur. 

Behalve Nederland en België hebben ook Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland het pact ondertekend. Met andere landen, zoals Canada, wordt gesproken over aansluiting. Ook in de toekomst kunnen zowel landen als organisaties die ICT-producten inkopen zich aanmelden bij het pact.

Circulaire gadgets

Volgens Van Veldhoven kunnen inkopers met het pact laten zien dat er vraag is naar circulaire ICT-producten. Dat zou producenten weer moeten stimuleren om de producten ook daadwerkelijk circulair te maken en kan de ontwikkeling naar dit soort spullen versneld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

iPhone 12 komt zonder oplader: 'schande' of slim besluit?

Duurzame telefoon

Met het pact zeggen de ondertekenaars ook toe dat ze de ICT-producten duurzaam gaan inkopen. Dat moet dan een internationaal netwerk met kennis opleveren waardoor ze sterker kunnen staan tegenover doorgaans veel grotere en machtigere producenten, denkt de staatssecretaris.

Zo wordt het volgens Van Veldhoven ook makkelijker voor consumenten om te kunnen kiezen voor een duurzame telefoon of tablet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fairphone laat gebruikers zelf betere camera's in telefoon zetten

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van