Cybercrime

FBI haalt marktplaats voor miljoenen inloggegevens offline

11 juni 2021 20:17 Aangepast: 11 juni 2021 20:23
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De Amerikaanse autoriteiten hebben een grote marktplaats voor illegaal verkregen inloggegevens offline gehaald.

Criminelen verhandelden ruim 80 miljoen inloggegevens via de Slilpp-marktplaats, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gaat om wachtwoorden en gebruikersnamen voor banken, mobiele telefoons en webwinkelaccounts.

Slilpp bood een forum waarop criminelen hun gegevens op een forum te koop aan konden bieden. De site bood daarbij een betalingsdienst aan, die criminelen en hun klanten konden gebruiken voor de transactie.  

Miniatuurvoorbeeld
Hack

Hackers stalen gegevens klanten McDonald's in Zuid-Korea en Taiwan

Nederland werkte mee

De VS werkte samen met Nederland, Duitsland en Roemenie om de site offline te krijgen. De FBI achterhaalde zo de locatie van verschillende servers van Slilpp. Die werden ter plekke in beslag genomen.

Wereldwijd zou Slilpp goed zijn geweest voor honderden miljoenen dollars in schade, onder andere door identiteitsdiefstal. Op het moment dat de servers offline gingen, werden daar accountgegevens voor zo'n 1.400 websites wereldwijd te koop aangeboden.

De afgelopen jaren vonden er meerdere grote hacks plaats, waardoor inloggegevens van gebruikers op straat kwamen te liggen. Op de websites Have I Been Pwned en Scattered Secrets kun je zien of jouw wachtwoord in een van deze hacks is gelekt.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van