Zwijgplicht

Apple door regering Trump gedwongen data over Democraten te delen

11 juni 2021 12:34
Beeld © EPA

De regering van Donald Trump heeft Apple in 2017 en 2018 gedwongen om informatie te overhandigen over Democratische volksvertegenwoordigers, hun medewerkers en hun familie. Apple moest die eis destijds geheim houden.

Vroeg in het presidentschap van Trump liep er een onderzoek naar de vermeende Russische banden van de president. Informatie rond dat onderzoek kwam keer op keer naar buiten. Om te achterhalen wie er achter die lekken zat, wilde het Amerikaanse ministerie van Justitie informatie van Apple hebben. Dat meldt The New York Times.

Het ging om metadata en accountgegevens van zeker twee Democratische leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Apple moest ook informatie over hun medewerkers en hun familie overhandigen. In totaal zou het over ruim tien mensen zijn gegaan, waaronder een kind.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen verbod TikTok en WeChat: Biden herroept bevel Trump

Ministerie openbaart informatie nu zelf

Bovendien was er een zwijgplicht: Apple mocht de betreffende personen daardoor pas pas dit jaar melden dat hun data met de overheid waren gedeeld. Het huidige ministerie van Justitie onder president Biden besloot de dwangbevelen en zwijgplicht zelf openbaar te maken en aan de pers te melden.

Hoewel Apple geen foto's, e-mails of andere inhoud heeft overhandigd, is aan de hand van metadata toch veel privacygevoelige informatie af te leiden. Zo is te zien wie wanneer met wie contact had, ook al is niet duidelijk waarover. Uiteindelijk heeft de overhandigde data van Apple niet kunnen aantonen of de gelekte informatie bij de Democratische volksvertegenwoordigers vandaan kwam.

Onlangs bleek ook al dat de regering Trump destijds in het geheim beslag heeft gelegd op de telefoongegevens van journalisten van The New York Times, CNN en The Washington Post. De regering wilde daarmee de geheime bronnen van die kranten achterhalen, meldde ook The New York Times onlangs.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook de Bright Podcast

Apple-event WWDC: ouderwetse Apple-magie?

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van