Ga naar de inhoud
Nieuwe tv's

EK Voetbal op steeds grotere tv's: '55 tot 65 inch is nu normaal'

Vooral televisies met schermen van 55 inch (140 cm) en groter zijn deze sportzomer populair bij de winkelketens. De branche voorziet nog geen tekorten, maar verwacht wel dat nieuwe tv's de komende tijd duurder zullen worden.

Een groot scherm in de huiskamer is voor veel mensen 'een aantrekkelijk alternatief voor samen kijken op pleinen of in café’s, stelt brancheorganisatie Techniek Nederland. De komende weken worden er door het EK Voetbal veel meer nieuwe televisies verkocht en daarbij vallen de grotere formaten op. 

"Tien jaar geleden keken we vooral naar beeldschermen tot 32 inch. Nu is 55 inch of 65 inch heel normaal. Zelfs tv’s van 85 inch komen we steeds vaker tegen", aldus Jan van de Wouw van United Retail. Sinds de coronacrisis geven consumenten sowieso meer geld uit aan elektronica, ook aan tv's. "Het EK Voetbal geeft nog eens een extra impuls", ziet Van de Wouw.  

Prijsstijging verwacht

Anders dan bij andere producten, zoals spelcomputers, lijkt er nog geen tekort aan nieuwe tv's te ontstaan als gevolg van de wereldwijde chiptekorten, al waarschuwde Samsung daar eerder wel voor. Volgens Herman Bramer van BCC is er nog voldoende aanbod van de tv-merken en in alle formaten: "We hoeven nog geen klanten teleur te stellen."

Hij verwacht wel dat consumenten de komende maanden rekening moeten houden met hogere prijzen voor tv’s en andere elektronica. "De vraag ligt al ruim een jaar op een hoog niveau. In combinatie met de schaarste aan chips en de hogere transportkosten gaat dat vrijwel zeker leiden tot hogere prijzen."

Nieuwe
Kijk ook
Nieuwe tv kopen? Deze televisies raden we aan

EK Voetbal in 4K

Een extra reden om een nieuwe tv te kopen is dat het EK Voetbal in de hogere 4K-kwaliteit is te zien. Veel EK-duels worden in de betere beeldkwaliteit uitgezonden via het tijdelijke 4K-kanaal NPO 1 4K. 

4K, ook bekend als ultra-hd, biedt een scherper beeld dan full-hd dankzij vier keer meer pixels. Andere programma's rond de wedstrijden worden via het 4K-kanaal opgewaardeerd van full-hd naar de 4K-resolutie. De meeste nieuwe tv's hebben inmiddels 4K-resoluties. Behalve een 4K-tv hebben kijkers ook een geschikte decoder nodig.

Ziggo, KPN, Canal Digitaal en enkele kleine providers bieden de EK-uitzendingen in 4K aan. Bij Ziggo zijn de 4K-uitzendingen alleen te zien met de Mediabox Next, dat bij de duurdere abonnementen wordt geleverd. Bij KPN is de hogere beeldkwaliteit te kijken met de 4K-decoders Arris VIP5202 en ZTE ZXV8001. 

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter