Ga naar de inhoud
Xbox Series X en S

Xbox-games streamend te spelen via tv-app en tv-stick

Beeld © Microsoft

Microsoft gaat met Xbox meer inzetten op gamestreaming, door samen te werken met tv-fabrikanten aan ingebouwde Xbox-streaming-apps. Ook komt Xbox met eigen streamingapparaten, waaronder een tv-stick.

Microsoft wil zijn eigen Xbox-games naar meer schermen brengen via gamestreaming, meldt het bedrijf donderdag. Via de dienst Game Pass kunnen gebruikers nu al ruim honderd games spelen via hun smartphone of browser, zonder dat die games gedownload hoeven worden.

Xbox-gamestreaming komt ook als app naar tv's. "Er is dan geen andere hardware nodig behalve een controller", aldus Xbox. Het bedrijf werkt daarnaast aan eigen streaming-apparaten, zodat games ook naar tv's zonder internetverbinding of bijvoorbeeld computerschermen gestreamd kunnen worden. Vermoedelijk gaat het om een apparaatje vergelijkbaar met de Google Chromecast of Amazon Fire TV Stick.

Het is niet duidelijk op welke termijn de streaming-apparaatjes en tv-apps beschikbaar komen. Ook prijzen zijn en deelnemende tv-makers zijn nog niet bekend.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft start met testen gamestreamdienst xCloud op iOS en pc

Binnenkort in de browser

Xbox zegt dat de cloudgaming via het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement de komende weken officieel in de browser beschikbaar komt. Xbox-games kunnen dan worden gespeeld via de browsers Edge, Chrome en Safari. Browser-streaming werd de afgelopen tijd al getest.

De gestreamde games worden ook mooier. In de datacentra van Microsoft komt wereldwijd Xbox Series X-hardware te staan. Dat maakt games in 4K-resolutie met nieuwe lichttechnieken en meer details mogelijk.

Verder werkt Microsoft samen met telecomproviders, zodat consumenten een maandelijks abonnement op zowel Game Pass als een Xbox kunnen nemen.

Zestien
Lees ook:
Zestien klassieke Xbox-games nu mobiel te spelen via xCloud

Fysieke Xbox blijft prioriteit

De groeiende interesse in streaming betekent volgens Microsoft niet het einde van de fysieke Xbox voor naast de tv. Xbox blijft nieuwe spelcomputers maken. "Sterker nog, we versnellen de ontwikkeling", zei topvrouw Liz Hamren van Xbox deze week tegen de pers, meldt Eurogamer.

Xbox houdt aanstaande zondag tijdens de gamebeurs E3 een presentatie. Dan worden nieuwe games getoond, onder meer van de onlangs overgenomen gamestudio Bethesda.

GTA
Lees ook
GTA V en GTA Online dit najaar op PlayStation 5 en nieuwe Xbox

Bekijk ook: maak van je iPhone of Android een spelcomputer

08:06