Apple, Amazon, Google en Facebook

'VS komt met wetsvoorstellen om techreuzen aan te pakken'

10 juni 2021 16:24

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zou deze week met een vijftal nieuwe mededingingswetten komen, speciaal opgesteld om Apple, Amazon, Google en Facebook aan te kunnen pakken.

De wetsvoorstellen doen de ronde nadat een speciale Congrescommissie ruim een jaar lang onderzoek heeft gedaan naar de concurrentiepositie van de vier techreuzen. De afgelopen maanden moesten de topmannen van Apple, Amazon, Google en Facebook al voor de commissie verschijnen. Het gaan om wetsvoorstellen van Democratische afgevaardigden.

Het meest verregaande voorstel draait om de mogelijkheid om techreuzen op te breken, melden Politico en CNBC die de voorstellen hebben ingezien. De eis tot opbreking zou in de toekomst op tafel gelegd kunnen worden door openbaar aanklagers en de Amerikaanse handelscommissie FTC.

In gevallen van verregaande belangenverstrengelingen en machtsmisbruik zouden aanklagers dan kunnen eisen dat de techreuzen bepaalde bedrijfstakken moeten afstoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

Fusies: invloed op markt aantonen

Ook moet het voor de techreuzen veel moeilijker worden om potentiële concurrenten op te kopen. Bedrijven met een marktwaardering van meer dan 600 miljard dollar en meer dan 500.000 Amerikaanse gebruikers mogen onder het voorstel geen zaken meer doen die aantoonbaar marktverstorend werken.

Bij overnames en fusies moeten de dominante platforms voortaan bewijzen dat die stap niet marktverstorend werkt. Nu zijn zulke overnames toegestaan, tenzij de overheid hard kan maken dat die marktverstorend zijn. Dat is ingewikkeld, waardoor grote overnames doorgang vinden zoals de aankopen van WhatsApp en Instagram door Facebook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook aangeklaagd in de VS, moet mogelijk Instagram en WhatsApp afstoten

Eigen diensten voortrekken

Dataportabiliteit is ook een punt: één van de voorstellen wil dat gebruikers straks veel makkelijker hun data van de ene naar de andere dienst kunnen verplaatsen.

Het vijfde wetsvoorstel slaat op het voortrekken van eigen diensten. De techreuzen zouden hun eigen diensten dan geen functies of posities mogen geven die voor concurrenten onbeschikbaar worden gehouden. Ook mogen geen data worden verzameld die niet openbaar beschikbaar is.

De techreuzen liggen zowel in de VS als Europa onder een vergrootglas. De Democratische partij zou met de voorstellen hopen op steun van de Republikeinen. Die partij is normaal gesproken geen voorstander voor overheidsingrijpen bij bedrijven, maar enkele partijleden staan inmiddels toch kritisch tegenover de techreuzen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van