Bright Review

Eerste indruk: is de OnePlus Nord CE te goedkoop?

14 juni 2021 13:37 Aangepast: 14 juni 2021 13:52
Beeld © Bright

Het Chinese telefoonmerk OnePlus ziet in de OnePlus Nord CE de opvolger van de middenklasser OnePlus Nord van vorig jaar, maar het doet veel knievallen voor een lagere prijs.

In elf maanden tijd verkocht OnePlus bijna 1 miljoen exemplaren van de OnePlus Nord en dat noemt het bedrijf een groot succes. De opvolger OnePlus Nord CE (Core Edition) is verkrijgbaar vanaf 299 euro. Dat is 100 euro goedkoper dan de eerste OnePlus Nord, maar de specificaties zijn ook iets teruggeschroefd. 

Zo heeft de telefoon geen notificatieschuifje aan de zijkant om de telefoon op trillen of stil te zetten, terwijl dit juist een herkenbare OnePlus-specificatie is. Ook wordt de standaardversie geleverd met 6 GB werkgeheugen in plaats van 8 GB, heeft de Nord CE geen dubbele maar een enkele selfiecamera en is het scherm een fractie (0,01 inch) kleiner, namelijk 6,43 inch. Verder presteert de chip (Snapdragon 750G) gemiddeld gezien slechts een haartje beter dan de chip van vorig jaar.

Koptelefooningang

Wel wordt de Nord CE geleverd met een FHD+ 90 Hz-oledscherm, Android 11 en twee jaar systeemupdates en drie jaar beveiligingsupdates. Bovendien heeft de CE een koptelefooningang (mini-jack) voor bedrade koptelefoons, een feature die je wel vaker ziet bij goedkopere telefoons maar die nog niet was verwerkt in de Nord van vorig jaar.

Camera's en batterijduur

Ook de camera’s zijn minder indrukwekkend dan de editie van vorig jaar. De hoofdcamera heeft dan wel meer pixels (64 in plaats van 48 megapixels), maar de lens is niet meer van Sony, heeft een hogere lensopening (f) en geen optische beeldstabilistatie. Dat zie je terug in de beelden. De foto's lijken vlak en niet zo scherp.

Bij de ultragroothoeklens zijn de doffe kleuren nog beter zichtbaar. Met een beetje tegenlicht erbij blijft er weinig over van de foto.

De Nord CE heeft wel een grotere batterij dan z’n voorganger: namelijk 4500 mAh, gelijk aan de batterij van de 9 Pro. De telefoon gaat dus langer mee en heeft nog wat sap over aan het einde van de dag.

Prijzen en concurrentie

OnePlus heeft rigoureuze keuzes gemaakt om de prijs van de Nord te laten zakken. Met 299 euro (voor 6 GB RAM en 128 GB opslag), 329 euro (8 GB en 128 GB) of 399 euro (8 GB en 265 GB) is de Nord inderdaad behoorlijk goedkoop gezien de specificaties. 

Hiervoor krijg je wel de 'echte' OnePlus-ervaring, aangezien de telefoon met dezelfde software wordt geleverd als het vlaggenschip OnePlus 9 Pro. Het gemis van het notificatieschuifje zal de OnePlus-fan beroeren, maar het bedrijf wil met deze telefoon een nieuwe doelgroep aanspreken en zij weten niet wat ze missen. 

Er is veel concurrentie bij de telefoons rond de 300 euro. In onze Bright Stuff-koopgids staan bijvoorbeeld de Poco F3 (€339) die meer biedt dan de OnePlus Nord CE en de Poco X3 Pro (€244) slechts iets minder. De software is dan wel een stuk minder fijn dan bij OnePlus.

Bram van Dijk, presentator van Bright.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Review OnePlus Watch: mooi ding, maar beperkt

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van