Elf jaar oud

Nostalgie: iPhone-app bootst iOS 4 na, inclusief apps

10 juni 2021 13:35
De iPhone 4, die samen met iOS 4 in 2010 verscheen. Beeld © Apple

Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van iOS: later dit jaar verschijnt alweer versie 15. Een nieuwe app transporteert iPhone-gebruikers echter elf jaar terug in de tijd, naar iOS 4.

De functionaliteit en het uiterlijk van de besturingssystemen voor smartphones veranderen jaarlijks. Dat gebeurt meestal geleidelijk, maar terugkijkend zijn de verschillen enorm. Dat illustreert appmaker Zane Kleinberg nu met zijn nieuwe app OldOS.

De app is in wezen een vrijwel complete reproductie van het aloude iOS 4, in één app. Als de app op een moderne iPhone wordt geopend, komt een oudere iPhone in beeld, met onderin de ronde thuisknop. De app start op het toegangsscherm van iOS 4, toen nog met de knop 'veeg om te ontgrendelen'.

Alle standaard-apps

OldOS toont meer dan het thuisscherm van de iOS-versie uit 2010,het jaar dat ook de iPhone 4 verscheen. Ook verschillende systeem-apps zijn te openen en te gebruiken. Zo zijn de instellingen te zien en is de App Store te openen. Het uiterlijk is dan van iOS 4, de inhoud is actueel.

Dat geldt ook voor browser Safari: moderne webpagina's zijn in een nostalgische interface te bekijken. Kleinberg heeft ook de Weer-app, Maps, Muziek, Foto's en meer volledig nagebouwd. De ontwikkelaar spreekt van een 'volledig functioneel' systeem. OldOS is opensource, en kan daarom vrij aangepast en gebruik worden.

OldOS kan niet vanuit de App Store worden geïnstalleerd. Het is niet bekend of dat in de toekomst wel mogelijk wordt. Een testversie van OldOS is wel te downloaden via testdiensten Airport en TestFlight, al is de downloadlimiet vooralsnog bereikt. De app is ook beschikbaar via GitHub.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van