Chatgroepen

Duitse politie-eenheid opgeheven om extreemrechtse chatgroepen

10 juni 2021 12:33 Aangepast: 10 juni 2021 13:02
Beeld ter illustratie

De Duitse deelstaat Hessen heft een speciale politie-eenheid op omdat leden in chatgroepen blijk gaven van extreemrechtse denkbeelden.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar twintig mannen die in chatgroepen zaten waar onder meer nazisymbolen zijn uitgewisseld, melden Duitse media. Agenten doorzochten woensdag woningen en werkplekken van verdachte collega's.

Minister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth van de deelstaat heeft vandaag bekendgemaakt dat de zwaarbewapende SEK-eenheid (Spezialeinsatzkommando) van de politie in Frankfurt helemaal wordt opgeheven. Hij beklaagde zich over de cultuur binnen de eenheid, waar leidinggevenden zouden hebben nagelaten om in te grijpen.

Mogelijk vervolgd

Beuth stelde de betrokken agenten nog meer maatregelen in het vooruitzicht. Ze kunnen hun baan verliezen of mogelijk zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De christendemocraat vindt dat de verdachte politiemensen sowieso niet meer aan de slag mogen voor een speciale eenheid in zijn deelstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Opnieuw racistische berichten in chatgroep Duitse politie

Neonazistische chatgroepen

De Duitse politie en het Duitse leger kwamen de afgelopen jaren vaker in opspraak door neonazistische chatgroepen. Zo wisselden ongeveer dertig agenten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen via Whatsapp-berichten foto's van Adolf Hitler en hakenkruizen uit, evenals vlaggen van het Derde Rijk en een montage van een vluchteling in een gaskamer in een concentratiekamp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van