Ga naar de inhoud
Big Tech onder vuur

'Weer onderzoek naar Amazon om beperken concurrentie'

De Britse concurrentiewaakhond CMA zou een formeel onderzoek naar Amazon starten. De toezichthouder kijkt onder meer naar datagebruik en voortrekken van bepaalde handelaren.

De Financial Times meldt op basis van ingewijden dat de toezichthouder zorgen heeft over Amazon omgaat met gegevens die het verzamelt van gebruikers van het platform.

Ook zou de CMA nader willen kijken naar hoe Amazon bepaalt welke aanbieders van een bepaald product zichtbaar zijn voor de consument in de zogeheten 'buy box'. Dat is de knop aan de rechterkant van het scherm waar gebruikers op moeten klikken als ze een product in hun digitale winkelwagen willen plaatsen. Amazon toont dan ook welke andere verkopers hetzelfde product, tegen andere prijzen, aanbieden. 

Het is mogelijk dat Amazon daarbij de voorkeur geeft aan handelaren die ook logistieke diensten en bezorgopties van Amazon gebruiken. De CMA en Amazon weigerden commentaar te geven.

Europese Commissie

Het onderzoek zou vergelijkbaar zijn met werk dat al door de Europese Commissie wordt gedaan. Voorheen lieten de Britten dit soort grote zaken voor een belangrijk deel aan de Europese autoriteiten in Brussel over, maar dat kan door de brexit niet meer.

Brussel heeft momenteel twee openstaande onderzoeken naar Amazon, een die bekijkt hoe het bedrijf gegevens gebruikt om zijn eigen producten te promoten ten koste van rivalen en een andere die kijkt naar de criteria voor de 'buy box'.

Europese
Lees ook
Europese Commissie: 'Amazon misbruikt macht met dubbelrol'

Beleid Amazon onder vuur 

Onlangs klaagde Washington Amazon aan om beleid dat het bedrijf voert voor onafhankelijke verkopers. Volgens de openbaar aanklager van de Amerikaanse hoofdstad zorgt de webwinkelgigant er voor dat consumenten hogere prijzen moeten betalen.

Amazon verbiedt externe verkopers op zijn platform hun producten op rivaliserende websites te verkopen tegen lagere prijzen. Dat zou hebben geleid tot een kunstmatige verhoging van de prijzen en heeft Amazon een monopoliepositie gegeven, stelde de aanklager.

Techreuzen aangepakt

Europese toezichthouders namen vaker de grote Amerikaanse techreuzen onder de loep. Autoriteiten in Brussel en Londen begonnen onlangs ook al een formeel onderzoek naar Facebook. Dat socialmediabedrijf zou mogelijk misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie om de eigen dienst Marketplace te promoten. Ook zou Facebook data van adverteerders op het platform gebruiken om met diezelfde adverteerders te kunnen concurreren.

De zaken kunnen leiden tot grote boetes. Eerder heeft Google in de EU al miljarden aan boetes moeten betalen.

Washington
Lees ook
Washington klaagt Amazon aan om vervalsen concurrentie
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl