5G-zendmast

Celstraffen geëist voor brandstichting in zendmast Dronten

09 juni 2021 15:11 Aangepast: 09 juni 2021 16:11
Beeld © Getty

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Rotterdam tegen drie mannen van 24, 25 en 26 jaar uit Rotterdam en Dronten een jaar celstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het in brand steken van een 5G-zendmast in Dronten.

 Tegen een vierde verdachte uit Swifterbant eiste het OM tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De brand werd gesticht in de nacht van 9 op 10 april vorig jaar en was onderdeel van een reeks van in totaal 29 zendmastbranden in anderhalve maand tijd.

De mast in Dronten stond aan de Guldendreef. Volgens het OM is onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken gebleken dat drie verdachten bij een pompstation een jerrycan met benzine vulden, om daarmee vervolgens naar de zendmast te rijden en de schakelkast daarvan in brand te steken. De jerrycan is later bij de mast gevonden. Ook werd een handdoek aangetroffen, met daarop DNA-sporen van een van de verdachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brand in zendmast Rijswijk die eerder ook al in vlammen opging

Paniek na Opsporing Verzocht

Op 21 april vorig jaar besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Dat bracht de verdachten "merkbaar in paniek", zegt het OM. "Uit afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte berichten blijkt dat zij uit alle macht getuigen probeerden te regelen en dat zij hun verklaringen onderling op elkaar afstemden."

De schade aan de mast was dusdanig dat deze tijdelijk niet kon worden gebruikt. Telecomaanbieder KPN deed aangifte.

De rechtbank doet uitspraak op 23 juni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie en OM zien geen crimineel verband bij brandstichting zendmasten

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van