Ga naar de inhoud
Privacy

Kabinet hoopt dat scholen door kunnen met Google-diensten

Ondanks harde kritiek van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoopt het kabinet dat scholen gewoon kunnen blijven werken met de diensten van Google.

Google zei na twee kritische rapporten van de AP dat het de tekortkomingen met het verwerken van persoonlijke gegevens op korte termijn kan oplossen. Dat melden ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

Er heersen al langer zorgen over het gebruik van Google door scholen. Daarom is toezichthouder AP gevraagd om een advies uit te brengen. Volgens de AP voldoet Google niet aan de privacywetgeving, mede door de onduidelijkheid rond de verwerking van gegevens van leerlingen en studenten in de systemen.

'Voor start nieuwe schooljaar'

"Dat vinden wij niet acceptabel", schrijven de bewindspersonen aan de Tweede Kamer. Google liet maandag al weten te hopen op een snelle oplossing voor de problemen. Daarmee zal het bedrijf ook aan de privacywet (AVG) voldoen, verwacht het kabinet. 

De ministers gaan er vanuit dat dit "voor de start van het schooljaar" is opgelost. Intussen kijken de IT-koepels voor het onderwijs "wat de gevolgen zijn wanneer Google de tekortkomingen niet tijdig heeft opgelost".

Privacywaakhond
Lees ook:
Privacywaakhond uit kritiek op gebruik Google-diensten in onderwijs

Google Classroom

In het Nederlandse onderwijs zijn Google-diensten als Gmail, Meet, Sheets, Docs en Classroom al jaren erg populair. De Google-diensten worden bijvoorbeeld gebruikt voor online-lessen en voor overleg met ouders. 

Onderwijsinstellingen weten volgens de AP niet hoe en waar persoonlijke gegevens over hun leerlingen en studenten verwerkt worden, voor welk doel, en met welke grondslag. Daardoor kan de verwerking van de gegevens 'niet rechtmatig plaatsvinden', stelt de AP.

Google
Lees ook:
Google laat Android-bezitters meer mogelijke zoekmachines zien
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl