Ga naar de inhoud
Van onze partner Mercedes-Benz

Is dit de ideale elektrische bedrijfswagen?

Rutger Middendorp van Bright pakt de nieuwe elektrische bedrijfswagen van Mercedes voor een bezoekje aan Terschelling. Samen met de duurzame ondernemer Jort Bonne test hij de eVito.

Eindelijk valt er iets te kiezen voor ondernemers die af willen van hun diesel aangedreven bedrijfswagens. Sinds begin dit jaar verschijnen de eerste eVans op de weg, zoals deze Mercedes eVito.  

De veelzijdige, elektrische busjes van Mercedes verschillen weinig van de reguliere, fossiele brandstofmodellen. Dus je krijgt vergelijkbare laadruimte, voldoende trekkracht en een solide bouwkwaliteit. Het grootste verschil is natuurlijk de elektrische motor en het feit dat de gebruiker geen CO2 meer uitstoot. 

Voor ondernemer Jort Bonne, die op Terschelling een duurzaam vakantiepark uitbaat, is met name een neutrale CO2-footprint een belangrijke stimulans. Bonne runt op het eiland het vakantiepark Om 't Noord, waar alles erop gericht is om zelf energie op te wekken en verspilling te voorkomen. 

Met Rutger aan zijn zijde kruipt hij voor de tweede keer (!) in zijn leven achter het stuur van een elektrische auto. Opvallend want Terschelling en elektrisch rijden zijn zo’n beetje voor elkaar gemaakt. Verspreid over het eiland staan ruim honderd openbare laadpalen, waarmee het Waddeneiland een dichtheid van één paal per 25 inwoners bereikt. Waarschijnlijk is dat een Nederlands record. 

Ondernemer Bonne geeft aan dat hij overweegt om naast zijn 'ouderwetse' terreinwagen een elektrische bus voor de zaak aan te schaffen.  Interessant aan deze eVan is dat de aanschaf op dit moment wordt gesubsidieerd met een bedrag tot 5000 euro (maximaal 10 procent van het aanschafbedrag) en dat je geen wegenbelasting betaalt.  

Nog een voordeel, zo blijkt als Bonne en Middendorp op het vakantiepark staan, is dat de daken van de huisjes zijn bedekt met zonnecellen. Aan gratis energie om de batterijen mee op te laden dus geen gebrek. Voor de ondernemer zijn het allemaal argumenten om de initiële, iets hogere aanschafprijs te kunnen rechtvaardigen.  

Bonne merkt wel op dat hij moet wennen aan de stilte in de cabine van de wagen. 'Doet ie het wel?', vraag hij zich af. Een keer het gaspedaal indrukken, waarop de wagen als een duinkonijn uit startblokken schiet, is voldoende om die twijfel weg te nemen. 

De eVito beschikt over een 204 pk voorwiel aangedreven motor. De 41kWh batterij heeft bij een volle lading een bereik van 137 kilometer. Ga voor meer informatie over eVito naar de website.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl