Amazon en Reddit gingen down

Grote storing trof tal van populaire websites wereldwijd

08 juni 2021 12:49 Aangepast: 08 juni 2021 15:06

Door een grote storing bij een belangrijk Amerikaans internetbedrijf waren vanmiddag tal van internationale websites en onlinediensten niet beschikbaar, van Spotify en Amazon tot CNN en The New York Times.

De problemen begonnen rond 11:45 Nederlandse tijd, zo was te zien op de site Down Detector. Daar kwamen duizenden meldingen binnen van gebruikers die tientallen bekende websites en diensten niet konden bereiken.

Onder meer grote nieuwssites als CNN, The New York Times, The Guardian en de BBC waren onbereikbaar. Ook waren er afspeelproblemen op de muziekdienst Spotify en de videosite Vimeo, en kon PayPal geen betalingen verwerken. Ook de websites van Britse overheden werden getroffen. Vanaf 1 uur 's middags kwamen veel getroffen sites weer online.

Fastly

De problemen werden veroorzaakt door een grote storing bij het Californische internetbedrijf Fastly, een zogenoemde CDN-aanbieder. Zo'n servernetwerk (content delivery network) zorgt dat sites en diensten wereldwijd snel en voor veel mensen tegelijk beschikbaar zijn.

Een grote storing in zo'n netwerk zorgt dat de bereikbaarheid van zulke sites en diensten als een kaartenhuis in elkaar valt. Fastly is een van de grootste CDN-aanbieders, naast concurrenten als Cloudflare en Akamai. 

Rond het middaguur zei Fastly onderzoek te doen naar de problemen. "Het probleem is geïdentificeerd en er wordt een oplossing geïmplementeerd", meldde het bedrijf later. Volgens Fastly kwamen de getroffen websites daarna weer geleidelijk online. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak van de wereldwijde storing was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Urenlange storing ING is opgelost

Wat doet een CDN? 

Bij CDN's als Fastly kunnen grote bedrijven alvast hun filmpjes en foto's plaatsen, zodat bezoekers die iets sneller te zien krijgen. Dan hoeven de bestanden niet steeds bij de bron opgehaald te worden. Een gemiddelde bezoeker merkt daar weinig van, een site laadt een paar milliseconden sneller. Maar voor een dienst die miljoenen bezoekers per dag krijgt, kunnen al die uitgespaarde millisecondes flink schelen.

Fastly helpt ook om cyberaanvallen te voorkomen. Het kan bezoekers als een verkeersregelaar richting de dienst leiden, om de drukke wegen heen, zodat geen enkele route overspoeld raakt. Maar als die verkeersregelaar wegvalt, kan dat ook online al snel tot een verkeersinfarct leiden.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van