Ruimtelijk geluid

Apple Music nu te luisteren in Dolby Atmos en lossless-kwaliteit

08 juni 2021 12:05

Apple Music biedt sinds vanochtend muziek in zowel de hogere lossless-audiokwaliteit als in de standaard Dolby Atmos, voor ruimtelijker klinkend geluid dan stereo.

Apple kondigde de komst van Dolby Atmos en lossless-geluidskwaliteit drie weken geleden al aan. Dolby Atmos is al langer beschikbaar voor films en series, als opvolger van Dolby Surround-sound. In Apple Music zijn nu ook duizenden nummers beschikbaar in Dolby Atmos, van The Beatles en Art Blakey tot Ariana Grande en The Weeknd.

Dolby Atmos-muziek is volgens Apple de volgende stap na stereo. Geschikte nummers klinken alsof de luisteraar midden tussen de muzikanten staat, met muziek die rondom te horen is in plaats van alleen van links en rechts. Ruimtelijk geluid is beschikbaar iPhone, iPad en Mac en is het best te horen via oordoppen en koptelefoons van AirPods, Beats of andere geschikte merken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen

Speciaal label

Muziek die in Atmos beschikbaar is, draagt vanaf nu het Dolby Atmos-label in Apple Music. Volgens Apple zijn er nu duizenden nummers beschikbaar, dat aantal zal snel groeien.

Muziek moet met speciale software geschikt gemaakt worden voor Dolby Atmos. In een nieuwe afspeellijst heeft Apple een reeks Dolby Atmos-nummers op een rij gezet.

Lossless: hogere kwaliteit voor fijnproevers

Daarnaast heeft Apple Music dinsdag ook lossless toegevoegd. Dat is de hoogste audiokwaliteit, zonder dat die is gecomprimeerd om data te besparen. Het resultaat is vooral goed te horen op hoogwaardige koptelefoons en speakers, en werkt ook alleen bedraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogste audiokwaliteit Apple Music niet te horen op AirPods

Lossless-muziek is dan ook niet te beluisteren via de draadloze oordoppen en koptelefoons van Apple. De bestanden zijn simpelweg te groot om ongecomprimeerd via bluetooth te streamen. Sommige albums in Apple Music bieden ook hi-res lossless, een versie waarvoor een externe digitaal-analoogomzetter nodig is.

Apple Music biedt vanaf dinsdag 'miljoenen' nummers in lossless kwaliteit. Standaard is die optie uitgeschakeld om data te besparen. De functie kan in de instellingen van Apple Music worden aangezet. Zowel lossless-muziek als Dolby Atmos worden zonder meerprijs toegevoegd voor alle Apple Music-abonnees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple FaceTime werkt binnenkort ook op Android en Windows

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van