De grote Apple-updates

De 10 beste nieuwe functies voor de iPhone, AirPods en Mac

09 juni 2021 11:00 Aangepast: 09 juni 2021 17:28

Apple heeft een waslijst aan nieuwe functies voor iOS, macOS, iPadOS en meer aangekondigd. In deze video zie je onze tien favoriete nieuwe features.

Geen nieuwe apparaten, maar wel heel veel nieuwe softwarefuncties. Apple presenteerde maandagavond tijdens zijn ontwikkelaarscongres WWDC wat de grote updates iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 en macOS 12 'Monterey' dit najaar gaan bieden. De eerste versies voor app-ontwikkelaars zijn nu verschenen, in juli volgen de eerste publieke testversies en in de herfst komen de updates voor iedereen beschikbaar. Dit zijn volgens ons de tien belangrijkste vernieuwingen.

FaceTime

Videobeldienst FaceTime krijgt allerlei nieuwe features. Zo kunnen Windows- en Android-gebruikers binnenkort via het web ook meedoen met videogesprekken. Een Android-app had geen overbodige luxe geweest, maar dat doet Apple alleen voor betaaldiensten zoals Apple Music.

Ook krijgt FaceTime ondersteuning voor spatial audio, wat een groepsgesprek meer ruimtelijkheid geeft; iemand links in je beeld klinkt dan ook vanaf links. Stemisolatie moet ervoor zorgen dat stemmen beter klinken in omgevingen met veel achtergrondgeluiden. 

Met SharePlay kun je samen films en series kijken, muziek luisteren en nummers aan de playlist toevoegen, of je scherm delen.

Berichten

Je kent misschien wel de situatie dat je op zoek bent naar die ene foto die iemand met je had gedeeld. In welke chat staat die ook alweer? Zoeken op foto’s kan niet, alleen op tekst. De Berichten-app (iMessage) moet dit binnenkort makkelijker maken. Apple gaat de content die mensen met je delen via Berichten meteen vindbaar maken in de relevante apps. Dus in Foto’s staat een Gedeeld met Jou-sectie. Maar ook in Safari, Apple Music, Apple Podcasts en in de Apple TV-app. QuickPath ondersteunt in Berichten binnenkort eindelijk Nederlands, dus kun je letters bij elkaar swipen om woorden te spellen.

Notificaties

iOS 15 gaat notificaties samenvatten. Meldingen die van niet-belangrijke apps komen verschijnen in een dagelijks overzicht, het tijdstip bepaal je zelf. Notificaties van personen ontvang je wel altijd. Je kunt bovendien notificatiefilters aanmaken voor verschillende situaties: werk, privé, slaap, autorijden of sporten. Focus noemt Apple dat. Je krijgt dan alleen de notificaties die in die situatie gewenst of relevant zijn. Je kunt trouwens notificaties van een app ook tijdelijk dempen zoals in Whatsapp.

Tabs in Safari

Apple-browser Safari krijgt een nieuwe look. De tabs-balk verhuist naar boven zodat er meer ruimte voor webpagina’s overblijft. En voor tabs kun je groepen aanmaken. Trackers kun je beletten om je IP-adres te gebruiken voor profiling. En vaste functies als delen of vertalen zitten nu onder één knop.

Live Text

Heb je een foto gemaakt van een advertentie in de supermarkt? Dan kun je de tekst in de foto selecteren en kopiëren, en als er een telefoonnummer in staat dan kun je dat meteen bellen. Het werkt met Foto’s, screenshots, in Safari en live previews in de Camera-app.

Zoek Mijn

De functionaliteit van de Zoek Mijn-app wordt uitgebreid. Zo kun je je iPhone lokaliseren, ook wanneer een dief je toestel heeft uitgezet. En je kunt een waarschuwing krijgen als je AirPods of AirTags te ver bij je uit te buurt zijn, zodat je ze dreigt te vergeten. Ook kun je je AirPods Pro en AirPods Max zoeken met je Apple Watch. 

Spatial audio

De AirPods Pro of AirPods Max krijgen bij luisteren via tvOS en macOS ondersteuning voor spatial audio. Spatial audio volgt je hoofdbeweging ten opzichte van de audiobron, de iPhone of iPad waarop je iets kijkt of luistert. Een klein maar tof effect, binnenkort kan dat ook met Apple TV’s en Macs als audiobron.

iCloud+

Als je nu een betaald abonnement hebt op iCloud, dan wordt dat later dit jaar automatisch iCloud+ met extra privacyfeatures zoals Hide My Email. Een andere is Private Relay, dat al je uitgaande internetverkeer volledig versleuteld. Handig voor als je gebruik moet maken van een openbare WiFi hotspot. De upgrade kost je niets extra.

Weer

Vorig jaar nam Apple de Amerikaanse weer-app Dark Sky over die populair was door zijn knappe design en hoge-resolutie weeranimaties. Die zitten nu in Apples eigen Weer-app die is uitgebreid met extra grafieken en informatie. Zitten daar dan ook al meteen kaarten in van Nederland? Precies wanneer is nog onduidelijk, maar ze gaan er zeker komen.

Universal Control

Je kunt met deze nieuwe functie met één toetsenbord, muis of trackpad zowel je Mac, MacBook en iPad bedienen, mits ze binnen 10 meter van elkaar staan. Daar hoef je niets voor te installeren of in te stellen. Het werkt tussen maximaal drie Apple-apparaten. Het zal niet voor iedereen zijn, maar het was het hoogtepunt van de WWDC-show.

Wat is jouw favoriete nieuwe feature? Laat het weten in de comments bij de video.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en zet de bel aan dan zie je onze video's als eerste.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple Music nu te luisteren in Dolby Atmos en lossless-kwaliteit

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van