Ga naar de inhoud
Privacy

Nieuwe privacyfunctie Apple komt niet naar China

Apple-klanten in China Beeld © Getty

Een nieuwe functie van Apple waarmee gebruikers hun surfgedrag kunnen afschermen van providers en adverteerders komt om wettelijke redenen niet in China beschikbaar.

De nieuwe functie 'private relay' (privé-omleiding) is een van de nieuwe verbeteringen rond privacy die Apple maandagavond tijdens zijn ontwikkelaarscongres WWDC aankondigde. De functie zal ook niet beschikbaar zijn in Wit-Rusland, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen, aldus Apple.

De toepassing stuurt webverkeer eerst naar een server die wordt onderhouden door Apple, waar het wordt ontdaan van het IP-adres. Van daaruit stuurt Apple het verkeer naar een tweede server die wordt onderhouden door een externe partij die de gebruiker een tijdelijk IP-adres toewijst en het verkeer doorstuurt naar de website van de bestemming.

Het gebruik van een externe partij is volgens het Amerikaanse bedrijf nodig om te voorkomen dat zelfs Apple zowel de identiteit van de gebruiker kent als welke website de gebruiker bezoekt. Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke externe partners het hiervoor gaat gebruiken, maar zegt dat binnenkort openbaar te maken.

De functie zal pas later dit jaar beschikbaar komen voor het grote publiek. Apple brengt iOS 15 dit najaar uit voor alle iPhone-gebruikers. Vaak valt de grote iOS-update samen met de introductie van nieuwe iPhones.

iOS
Lees ook
iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter