Ga naar de inhoud
iPadOS 15

iPadOS krijgt betere multitasking en snelle notitie-functie

Twee iPad-apps naast elkaar. Beeld © Apple

iPadOS onderscheidt zich met de nieuwe versie 15 nog meer van iOS, met meer functies voor multitasking, een nieuwe snelle notitie-functie en een nieuw beginscherm.

De nieuwe functies van iPadOS 15 komen bovenop de nieuwe functies die in iOS 15 worden toegevoegd. Zo is het thuisscherm in iPadOS 15 vernieuwd. De widgets die vorig jaar werden toegevoegd, kunnen nu overal op het thuisscherm worden geplaatst. De appbibliotheek van iOS komt nu ook naar iPadOS, zodat alle apps automatisch geordend of alfabetisch bekeken kunnen worden.

Multitasking verbeterd

De mogelijkheden om meerdere apps tegelijk op het scherm van de iPad te gebruiken wordt ook verbeterd. Met een nieuw controlepaneeltje bovenin beeld kunnen gebruikers makkelijker kiezen hoe zij apps willen weergeven: beeldvullend, op het halve scherm of als kolom op een kwart van het scherm.

Daarnaast kunnen in het multitaskoverzicht meerdere apps op elkaar worden geveegd. Zo ontstaat makkelijker één scherm met meerdere apps. Het wisselen tussen die schermen wordt ook makkelijker met een nieuw overzicht onderin beeld.

Snelle notities

iPadOS krijgt een functie om snel notities te maken, overal in het systeem. Als gebruikers vanuit de onderste rechterhoek van de iPad vegen, wordt een lege notitie geopend. Daar kan in worden geschreven met een Apple Pencil of andere stylus, of worden getypt.

Als de zogenoemde Quick Note wordt geopend terwijl er een website open staat, wordt de betreffende link automatisch toegevoegd. Andersom is de notitie ook te zien wanneer de site later wordt bezocht. Die aantekening is ook te zien op de Mac en iPhone van de gebruiker.

iOS
Lees ook:
iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen

macOS Monterey

De nieuwste versie van macOS heet Monterey, en bevat net als iPadOS een aantal van de nieuwe functies van iOS 15, zoals de vernieuwingen in FaceTime, gedeeld kijken en luisteren en vernieuwingen in iMessage.

De grootste vernieuwing is de naadloze samenwerking tussen Macs en iPads. Als gebruikers straks hun iPad en Mac of bijvoorbeeld hun iMac en MacBook naast elkaar zetten, kunnen ze naadloos aan elkaar worden gekoppeld.

Zonder verder iets in te hoeven stellen, kan de muis van de Mac naar de iPad worden gesleept. De iPad wordt dan vanaf de Mac bediend, en bestanden kunne naadloos tussen de twee apparaten worden gesleept. Hetzelfde geldt voor twee Macs.

Opdrachten-app voor Mac

De Mac krijgt daarnaast de Opdrachten-app die voor iOS en iPadOS al langer bestaat. Met die app kunnen gebruikers reeksen handelingen aan elkaar koppelen en met één knop starten. Zo kan bijvoorbeeld een knop worden gemaakt voor het beginnen van de werkdag.

Verschillende apps kunnen dan op de juiste plek worden opgestart, met de juiste vensters en tabs open. Muziek kan worden gestart, smart home-apparaten en verlichting kan worden geregeld en de juiste focus-modus kan worden gestart.

Safari versimpeld

Op macOS wordt de interface van Safari versimpeld. Tabs worden wat kleiner maar duidelijker gescheiden weergeven. De volledige kleur van Safari en alle tabs wordt voortaan afgestemd op de kleur van de huidige webpagina.

Tabs kunnen ook worden opgeslagen in groepen. Zo kunnen alle openstaande tabs worden bewaard voor later gebruik. De groepen kunnen ook met anderen worden gedeeld.

Extenties worden voortaan in een snelmenu verstopt, en worden automatisch zichtbaar als ze relevant zijn op een bepaalde pagina. Ook worden Safari-extensies voor het eerst beschikbaar op iPadOS.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl