Ga naar de inhoud
'Eigen diensten voorgetrokken'

Google krijgt 220 miljoen euro boete in Frankrijk vanwege machtsmisbruik

Een van de kantoren van Google Beeld © Getty

De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante positie op de online-advertentiemarkt.

De boete is onderdeel van een schikking die de Franse autoriteiten hebben getroffen met Google, na beschuldigingen van machtsmisbruik door mediabedrijven News Corp, de Belgische Groupe Rossel en de Franse krant Le Figaro. Zij dienden hierover in 2019 een klacht in bij kartelwaakhond Autorité de la concurrence.

De toezichthouder zegt dat Google op oneerlijke wijze heeft gehandeld met online-advertenties door eigen diensten voor te trekken, ten nadele van rivalen. Volgens de kartelwaakhond heeft Google ingestemd met de boete en neemt het bedrijf stappen om hierin verbetering door te voeren.

NRC
Lees ook:
NRC stond op zwarte lijst van Google: 'Tienduizenden euro's misgelopen'

Algoritmes bij advertenties

Voorzitter Isabelle de Silva van de markttoezichthouder zegt dat de boete van bijzonder belang is, want het is de eerste ter wereld waarbij werd gekeken naar de complexe algoritmes die worden gebruikt bij online-advertenties.

Overigens kreeg Google in 2019 ook al een boete in Frankrijk van 150 miljoen euro vanwege overtredingen van de concurrentieregels bij online-reclame.

Meer onderzoeken naar Google

In mei kreeg Google nog een boete van meer dan 100 miljoen euro in Italië vanwege machtsmisbruik. Volgens de Italiaanse karteltoezichthouder sloot het Amerikaanse techbedrijf een rivaliserende app voor diensten bij het opladen van elektrische auto's uit. Op die manier trok Google zijn eigen functionaliteit voor en werd de keuzevrijheid van concurrenten ondermijnd.

Ook in Duitsland loopt een mededingingsonderzoek naar Google in verband met verdenkingen van machtsmisbruik.

Duitsland
Lees ook:
Duitsland start onderzoek naar machtsmisbruik door Google
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter