Ga naar de inhoud
Zorgen over C2000

'Zonnepanelen gevaar voor hulpdiensten door frequentiestoringen'

Beeld ter illustratie

Zonnepanelen zorgen voor grote storingen in het communicatiesysteem van brandweer-, politie- en ambulancediensten, C2000. Dat komt omdat de gebruikte apparatuur 'regelmatig' niet aan de eisen voldoet.

Ook liggen de zonnepanelen hoog en zorgen ze "de hele dag" voor storende signalen. Als er niets gebeurt, wordt het probleem steeds groter, zegt het Agentschap Telecom in zijn jaarverslag. "De gebruikte apparatuur voldoet helaas regelmatig niet aan de wettelijke eisen, de EMC-richtlijn."

Het Agentschap Telecom heeft afgelopen jaar veel contact gehad met de installatiebranche om de kans op storingen te kunnen verminderen. Ook onderzocht het de onderdelen van zonnepanelen. "De bruikbaarheid van de frequentieruimte staat op het spel."

C2000 is het digitale netwerk voor mobiele communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten. Het netwerk bestaat uit 570 masten. Ruim 80.000 hulpverleners communiceren via C2000 met de meldkamer en met elkaar.

Rotterdam
Lees ook
Rotterdam heeft nu een drijvend zonnepark dat de zon volgt

Mogelijk boete

Het agentschap is ook een zaak gestart tegen een fabrikant. Die moet bestaande apparatuur die stoort aanpassen, anders volgt er een boete. De dienst wil niet zeggen om welke fabrikant het gaat.

Het Agentschap Telecom heeft andere toezichthouders in Europa over de zaak geïnformeerd, omdat de fabrikant ook in andere Europese landen producten op de markt brengt. Daar spelen soortgelijke problemen.

'Zonnepanelen
Lees ook
'Zonnepanelen leveren op zee veel meer stroom op'

GPS-ontvangers

Verder signaleert het agentschap dat een toenemend aantal draadloze apparaten ongewild stoorsignalen produceert. Ook is de dienst een onderzoek gestart naar verstoringen op gps-ontvangers.

Jaarlijks maken overheden, bedrijven en consumenten bij de dienst ongeveer 700 meldingen van het verstoringen van draadloze toepassingen of apparaten.

Brand
Lees ook:
Brand door zonnepanelen: hier kan het door ontstaan
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl