Zorgen over C2000

'Zonnepanelen gevaar voor hulpdiensten door frequentiestoringen'

03 juni 2021 12:19 Aangepast: 03 juni 2021 12:35
Beeld ter illustratie

Zonnepanelen zorgen voor grote storingen in het communicatiesysteem van brandweer-, politie- en ambulancediensten, C2000. Dat komt omdat de gebruikte apparatuur 'regelmatig' niet aan de eisen voldoet.

Ook liggen de zonnepanelen hoog en zorgen ze "de hele dag" voor storende signalen. Als er niets gebeurt, wordt het probleem steeds groter, zegt het Agentschap Telecom in zijn jaarverslag. "De gebruikte apparatuur voldoet helaas regelmatig niet aan de wettelijke eisen, de EMC-richtlijn."

Het Agentschap Telecom heeft afgelopen jaar veel contact gehad met de installatiebranche om de kans op storingen te kunnen verminderen. Ook onderzocht het de onderdelen van zonnepanelen. "De bruikbaarheid van de frequentieruimte staat op het spel."

C2000 is het digitale netwerk voor mobiele communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten. Het netwerk bestaat uit 570 masten. Ruim 80.000 hulpverleners communiceren via C2000 met de meldkamer en met elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rotterdam heeft nu een drijvend zonnepark dat de zon volgt

Mogelijk boete

Het agentschap is ook een zaak gestart tegen een fabrikant. Die moet bestaande apparatuur die stoort aanpassen, anders volgt er een boete. De dienst wil niet zeggen om welke fabrikant het gaat.

Het Agentschap Telecom heeft andere toezichthouders in Europa over de zaak geïnformeerd, omdat de fabrikant ook in andere Europese landen producten op de markt brengt. Daar spelen soortgelijke problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Zonnepanelen leveren op zee veel meer stroom op'

GPS-ontvangers

Verder signaleert het agentschap dat een toenemend aantal draadloze apparaten ongewild stoorsignalen produceert. Ook is de dienst een onderzoek gestart naar verstoringen op gps-ontvangers.

Jaarlijks maken overheden, bedrijven en consumenten bij de dienst ongeveer 700 meldingen van het verstoringen van draadloze toepassingen of apparaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand door zonnepanelen: hier kan het door ontstaan

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van