Socrates

Uitkeringsgerechtigden de dupe van fouten in systeem grote steden

02 juni 2021 13:27 Aangepast: 02 juni 2021 14:11
Beeld © Thinkstock

Er zitten fouten in het computersysteem Socrates, dat door de vier grootste steden wordt gebruikt om bijstandsuitkeringen te berekenen. Daardoor komen sommige bijstandsgerechtigden in de problemen.

Het grootste probleem zit bij uitkeringsgerechtigden die een zogenoemde Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werklozen of Zelfstandigen (IOAW en IOAZ) ontvangen, schrijft NOS. Bij een gebruikelijke bijstandsuitkering worden de bedragen netto uitgekeerd. Bij deze twee uitkeringen gaat het echter om een bruto bedrag.

Als mensen die deze regeling gebruiken daarnaast ook geld verdienen, raakt het Socrates-systeem in de war, omdat het niet op een juiste manier bruto naar netto kan omrekenen. Daardoor houden uitkeringsgerechtigden minder geld over als ze naast hun uitkering bijklussen.

Miniatuurvoorbeeld
'Altijd bang'

Zo is het om in de bijstand te leven: 'Ik moet álles verantwoorden'

Fouten bij vakantiegeld

Ook bij het berekenen van het vakantiegeld zou Socrates fouten maken, schrijft de Bijstandsbond, de belangenvereniging voor uitkeringsgerechtigden. Mensen die naast een bijstandsuitkering ook in de ziektewet zitten, zien hun vakantiegeld al verrekend in die laatste regeling.

Socrates trekt het vakantiegeld echter ook van de bijstandsuitkering af, en ambtenaren hebben geen mogelijkheid om die optie uit te zetten.

'Gaat inderdaad soms mis'

Tegenover NOS erkent de gemeente Amsterdam dat het inderdaad af en toe misgaat. Ambtenaren kunnen handmatig aanpassingen doen als er fouten worden gemaakt, maar het blijft dan lastig om te controleren of de berekening goed is gegaan.

Rotterdam, Utrecht en Den Haag ontkennen dat er grote problemen zijn met het systeem. Ze gaan wel met de Bijstandsbond in gesprek.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van