Computervredebreuk

Twee 19-jarige mannen krijgen celstraffen voor oplichten van ouderen

01 juni 2021 15:30 Aangepast: 01 juni 2021 15:40

Twee 19-jarige mannen uit Veenendaal krijgen celstraffen voor het oplichten van meerdere ouderen. Ze maakten daarvoor gebruik van lijsten met de gegevens van 19.000 mensen.

Het tweetal belde ouderen op en zeiden dat ze bankmedewerkers waren. Vervolgens vroegen ze om bankpassen, inloggegevens en pincodes, aldus de rechtbank.

De twee schroefden vervolgens het banklimiet van de getroffen persoon omhoog en pinden geld. Ze deden dit vanuit een speciaal chalet dat ze gehuurd hadden in Rhenen in september, oktober en november van afgelopen jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Internetoplichter opgepakt na 600 aangiften

Twee jaar celstraf

Volgens de rechtbank maakten de twee mannen zich schuldig aan oplichting en computervredebreuk. Een van de twee mannen krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden, die hij niet helemaal hoeft uit te zitten als hij de komende twee jaar geen verdere misdaden begaat.

De andere man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en moet een schadevergoeding van 6.500 euro betalen. Naast oplichting maakte de man zich namelijk ook schuldig aan witwassen.

Miniatuurvoorbeeld
WhatsApp

Drie mannen vast voor grootschalige WhatsAppfraude

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van