Anti-spieksoftware

Rechter: UvA mag software controles onlinetentamens blijven gebruiken

01 juni 2021 11:31 Aangepast: 01 juni 2021 11:33

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag bij het afnemen van onlinetentamens het surveillanceprogramma Proctorio blijven gebruiken. Met die software worden studenten tijdens het maken van de onlinetentamens in de gaten gehouden.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist.

Studentenraden van de UvA spanden vorig jaar een kort geding aan tegen het universiteitsbestuur vanwege dit surveillanceprogramma. Ze willen dat studenten kunnen aangeven dat zij niet willen dat de software gebruikt wordt voor surveillance. Proctorio houdt studenten in de gaten als zij thuis een tentamen maken. 

Het gerechtshof stelt de studentenraden in het ongelijk. "Het gaat om bijzondere maatregelen in verband met de coronapandemie en daar is geen wijziging van de examenregeling voor nodig", aldus het hof.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse studenten naar rechter om 'spionagesoftware'

Privacywet

Daarnaast voldoet de software aan de vereisten van de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). "Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens gaat niet verder dan voor het doel van fraudebestrijding noodzakelijk is. Er is ook geen afdoende alternatief voorhanden. Bovendien worden er geen ‘bijzondere’ persoonsgegevens verwerkt zoals bijvoorbeeld over ras of religie", stelt het hof.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburgse studenten boos: universiteit wil ogen tracken

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

ANP / Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van