Hackers

Cyberaanval legt 's werelds grootste vleesverwerker plat

01 juni 2021 10:41 Aangepast: 01 juni 2021 10:52

De grootste vleesverwerker ter wereld JBS is aangevallen door hackers. Door de cyberaanval moest JBS zijn computernetwerken in Noord-Amerika en Australië stilleggen.

Daardoor kwam de vleesverwerking in een grote Canadese fabriek tijdelijk tot stilstand. In Australië werd gestopt met de slacht van runderen en lammeren.

Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief met vleesverwerking. De georganiseerde cyberaanval was volgens JBS gericht op de Amerikaanse computerservers. Het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van diefstal van informatie door de hackers en dat hard wordt gewerkt om alle IT-systemen weer aan de gang te krijgen. Door de cyberaanval kunnen vertragingen ontstaan voor klanten en toeleveranciers, aldus JBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hackers achter grote cyberaanval vallen weer Amerikaanse organisaties aan'

10.000 werknemers naar huis gestuurd

Volgens een Australische vakbond werden in dat land tot wel 10.000 werknemers van JBS vanwege de verstoringen door de hack naar huis gestuurd. Het bedrijf is de grootste verwerker van rund-, lams- en varkensvlees in Australië en exporteert die producten naar meer dan vijftig landen. De Canadese fabriek in de deelstaat Alberta die stil kwam te liggen, kan per dag ongeveer 4200 runderen verwerken.

Oliepijplijn gehackt

De hackaanval bij JBS komt niet lang na een grote cyberaanval op het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack van drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gemeenten oefenen nauwelijks op cyberaanvallen'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van