Hackers

'Hackers achter grote cyberaanval vallen weer Amerikaanse organisaties aan'

28 mei 2021 10:19 Aangepast: 28 mei 2021 12:19

De groep die achter de grote cyberaanval op Amerikaanse overheden en bedrijven van eind vorig jaar zat, heeft opnieuw de aanval geopend op Amerikaanse organisaties, zegt Microsoft.

Via de aanval op beveiligingssoftwarebedrijf SolarWinds wisten hackers vorig jaar onder meer in te breken in de netwerken bij meerdere ministeries. "Deze week nemen we cyberaanvallen waar door Nobelium, dat overheidsagentschappen, denktanks, consultants en non-gouvernementele organisaties (ngo's) aanvalt", aldus Microsoft.

Nobelium, een uit Rusland afkomstig hackerscollectief, zat volgens Microsoft ook achter de SolarWinds-hack. "Deze aanvalsgolf richtte zich op ongeveer 3000 e-mailaccounts van meer dan 150 verschillende organisaties", meldde Microsoft.

Hoewel het leeuwendeel van de aanvallen op Amerikaanse doelen waren, komen de slachtoffers in totaal uit maar liefst 24 landen. Minstens een kwart van de aangevallen partijen is actief in internationale ontwikkeling, humanitaire zaken en mensenrechtenwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Russische hackers hadden toegang tot interne codes Microsoft

Russische staatshackers verdacht

De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten verdenken de Russische buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst SVR ervan eindverantwoordelijk te zijn voor de SolarWinds-hack. Rusland zegt vrijdag geen informatie te hebben over de hack. Microsoft moet ook laten weten waarom het denkt dat Rusland betrokken is bij de aanvallen, zegt het Kremlin.

"Er is geen bewijs dat Rusland erachter zit. Ik voel me wel gevleid als ze ons beschuldigen van zo'n goed uitgevoerde cyberaanval, maar ik mag niet pronken met andermans werk", reageerde SVR-baas Sergej Narisjkin onlangs toen hij werd gevraagd naar de Russische betrokkenheid bij de SolarWinds-hack.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

SolarWinds-hack groter dan gedacht: 250 bedrijven en organisaties getroffen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van