Europa

Privacygroepen dienen klacht in tegen gezichtsherkenningssoftware

27 mei 2021 20:12 Aangepast: 28 mei 2021 09:11

Verschillende burgerrechtengroepen hebben vandaag klachten ingediend tegen gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI bij verschillende Europese privacywaakhonden.

De activisten menen dat de gezichtsherkenningssoftware de Europese privacywetten overtreedt. Clearview verkoopt de software onder andere aan bedrijven en de politie.

De software gebruikt een webscraper om foto's van menselijke gezichten te verzamelen en zou er nu zo'n 3 miljard in zijn database hebben. De database kan weer gebruikt worden om via algoritmen gezichten te herkennen.

Miniatuurvoorbeeld
Burgernet

Privacyzorgen om Burgernet: 'Onderzoek naar verwerken gegevens nodig'

Massaal verwerken van gegevens mag niet

Dat zou de Europese wet overtreden omdat er sprake is van het massaal verwerken van data van Europese burgers, schrijft Privacy International. Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet een bedrijf daar een goede reden voor hebben. Volgens de burgerrechtengroep ontbreekt die.

Ook zou Clearview niet genoeg transparant zijn. Ten slotte zou de inzet van deze software bepaalde wetten rond het gebruik van data door de politie overtreden.

Naast Privacy International zijn ook het Italiaanse Hermes Center for Transparancy and Digital Human Rights, het Griekse Homo Digitales en noyb uit Australië betrokken bij de aanklacht.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van