Ga naar de inhoud
Laptops voor school

LG Gram

De LG Gram is een 14-inch laptop die dankzij een slim ontwerp en licht materiaal zijn naam waarmaakt. Een volledige laptop die 999 gram weegt, al snel een kwart minder dan concurrenten.

De meeste hoogwaardige laptops van de afgelopen jaren zijn gemaakt van aluminium of koolstofvezel. LG heeft bij de LG Gram gekozen voor een ander materiaal: een magnesiumlegering. Lichter dan aluminium, maar net zo stevig. Groot voordeel van het materiaal is dat lage gewicht, waardoor deze 14-inch laptop eerder aanvoelt als een tablet. Het verschil is echt merkbaar, en zal zeker schelen voor mensen die hun laptop in een rugzak de hele dag meesjouwen.

De magnesiumlegering voelt misschien iets minder solide aan dan aluminium, maar het is duidelijk beter dan plastic. De behuizing van de LG Gram voelt stevig genoeg aan: niks kraakt of geeft mee zoals bij laptops van plastic en soms ook koolstofvezel.

De LG Gram is meer dan licht alleen: ook de accuduur maakt deze laptop uitermate geschikt voor gebruik zonder lader bij de hand. LG belooft een accuduur van meer dan 25 uur. In de praktijk zal dat meer richting de 20 uur gaan, maar dan nog steeds is dat erg indrukwekkend en ruim voldoende voor een volledige werk- of schooldag.

Die accuprestaties heeft de LG Gram te danken aan de nieuwste elfde generatie Intel-chips. Er is keuze uit series met i5, en i7. Het standaardmodel is uitgerust met een i5, 8GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte. Dat volstaat prima voor gemiddeld gebruik, maar wie er jaren mee wil doen kan nu ook al een upgrade overwegen: naderhand kan dat inmiddels niet meer.

Het 14-inch scherm van de LG Gram heeft een resolutie van 1920x1200 pixels op een prettige 16:10 beeldverhouding. Dat ips-lcd-scherm kijkt en werkt prima, is kleurrijk en scherp genoeg voor alles van spreadsheets tot series. Het toetsenbord tikt ook lekker, met een aanslag die diep genoeg is en stevig aanvoelt. Het trackpad is zo groot als de behuizing toelaat, en dat werkt prettig.

Qua aansluitingen is de LG Gram een schoolvoorbeeld: twee usb-c-poorten met ondersteuning voor Thunderbolt 4, twee ouderwetse usb-a-poorten, een microSD-kaartlezer en een HDMI 2.0-aansluiting. Zo hoef je nooit te rommelen met een dongel en kun je alles van usb-sticks tot beamers en schermen aansluiten. Het profiel van de LG Gram lijdt niet onder dat poorten-arsenaal: deze laptop is zo slank als 'ie licht is.

Net als andere laptops met een nadruk op accuduur en draagbaarheid is de LG Gram geen werkpaard voor de zware gebruiker. Dat is prima, daar zijn andere laptops voor. Wie na een lange dag college in de trein naar huis nog een serie wil kijken, heeft aan deze LG Gram een perfect draagbare keuze. De LG Gram is er vanaf 1249 euro. Er zijn ook uitvoeringen in 16 en 17 inch, met vergelijkbare prestaties maar een iets hogere schermresolutie.

Pluspunten:

  • Erg licht en dun
  • Uitstekende accuduur
  • Veel aansluitingen
  • Fijn toetsenbord en trackpad

Minpunten:

  • Voelt niet zo luxe als aluminium
  • Niet de snelste laptop

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die wij aanraden.