Laptops voor werk

Dell XPS (eind 2020)

01 mei 2021 17:01 Aangepast: 27 mei 2021 19:33

De lichtste en meest compacte Dell-laptop biedt alles wat een laptop moet hebben: een geweldig scherm, uitstekend toetsenbord en goed trackpad.

De Dell XPS 13 draagt al een aantal jaar het predikaat van de kleinste 13 inch laptop ter wereld. Dat komt door de zeer smalle schermranden: de XPS biedt een 13,3 inch scherm in een laptop met de voetafdruk van een 12 inch model. Deze XPS is het resultaat van jaren sleutelen: na feedback van gebruikers werd er elk jaar wel wat veranderd – van cameraplaatsing tot toetsenbord.

Dit model is op elk vlak hetzelfde als het model van begin 2020, behalve wat de chips betreft. Nu zitten er Intel-chips van de elfde generatie in. In Nederland is er keuze uit Core i5, i7 en i9-chips. De goedkoopste versie van 1199 euro heeft 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. De XPS 13 is er in zwart en wit, en weegt 1,16 kilo: heerlijk draagbaar, maar inmiddels niet meer de lichtste.

Het 13,3-inch scherm is dankij de dunne schermranden een lust voor het oog. Standaard is dat 1080p en zonder touch-functie, voor een meerprijs van 200 euro is er ook een 4K-paneel met touch. Later dit jaar komt er in Nederland ook een optie voor een 4K-oledscherm, met vollere kleuren en een hoger contrast.

De rest van de XPS 13 blijft goed: een erg prettig toetsenbord en trackpad, een prima accuduur van 15 uur. In de praktijk zal dat dichter bij de 10 uur liggen, maar een volledige werkdag moet lukken. Aansluitingen zijn er niet veel: twee usb-c-poorten en een microSD-zitten er in de smalle rand. Gelukkig levert Dell wel een dongle naar het ouderwetse usb-a mee.

Pluspunten:

  • Licht en draagbaar
  • Meer scherm in klein formaat
  • Veel configuraties
  • Prima toetsenbord
  • Fijn trackpad
  • Sterke accuduur

Minpunten:

  • Alleen touch op 4K-scherm
  • Weinig aansluitingen

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die wij aanraden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van