Techreuzen

'EU moet overnames door techreuzen kunnen tegenhouden'

27 mei 2021 12:44 Aangepast: 27 mei 2021 12:50

De Europese Unie moet een overname van een startup door Google, Facebook of andere techreuzen kunnen blokkeren. Dat schrijven Nederland, Duitsland en Frankrijk in een nieuw voorstel.

De regeringen van de drie landen willen beletten dat grote techbedrijven, digitale 'poortwachters' waar consumenten nauwelijks omheen kunnen, concurrenten in spe uitschakelen door ze onmiddellijk in te lijven.

De Europese Commissie werkt al aan regels voor en toezicht op deze bedrijven. Brussel is beducht voor een al te grote macht van 'Big Tech', waaronder meestal Google, Facebook, Amazon en Apple worden gerekend.

Maar die voorstellen zijn "niet ambitieus genoeg", schrijven demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar Duitse en Franse collega in een eigen "aanvullend" voorstel

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland loopt bijna half miljard aan belastingen van techreuzen mis'

Overnames WhatsApp en Instagram

Het drietal wil "voorkomen dat deze 'poortwachters' aan de lopende band innovatieve start-ups opkopen", zegt Keijzer. Zoals Facebook WhatsApp en Instagram overnam toen die nog niet groot genoeg waren om het al zelfstandig tegen de gigant op te nemen. "Daarom willen we dat álle fusies en overnames door poortwachters door de Europese toezichthouder worden beoordeeld."

Nederland, Duitsland en Frankrijk willen verder maatregelen kunnen nemen tegen specifieke bedrijven, naast de algemene maatregelen waaraan de commissie al werkt. Vandaag spreken de EU-bewindspersonen over het onderwerp in de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Topmannen techreuzen onder vuur: 'Jullie verkiezen winst boven gezondheid'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van