Ga naar de inhoud
Ultra-hd

Tour de France en Olympische Spelen niet in 4K bij NPO

Sloveen Roglic werd vorig jaar tweede in de Tour Beeld © ANP

De NPO biedt de uitzendingen van de Olympische Spelen in Tokio en de Tour de France deze zomer niet in de hogere 4K-beeldkwaliteit aan. Dat gebeurt bij het EK Voetbal komende maand wel.

Vorige week werd bekend dat de NPO 4K-uitzendingen van het EK Voetbal zal aanbieden. De andere twee grote evenementen van de sportzomer, Olympische Spelen in Tokio en Tour de France, geeft de NPO niet in de hogere beeldkwaliteit door. Dat liet de NPO weten aan TotaalTV. Een reden wordt niet genoemd.

4K, ook bekend als ultra-hd, biedt een scherper beeld dan full-hd dankzij vier keer meer pixels. Bij grote sportevenementen experimenteren tv-partijen vaker met uitzendingen in betere kwaliteit. Ook kopen consumenten voorafgaand aan de grote voetbaltoernooien en Olympische Spelen veel meer nieuwe televisies. De meeste nieuwe tv's hebben inmiddels 4K-resoluties. Behalve een 4K-tv hebben kijkers ook een geschikte decoder en soms ook een speciaal abonnement nodig.

Programma's rond EK opgewaardeerd

Een groot deel van de duels van het EK Voetbal worden in de hogere beeldkwaliteit uitgezonden via het tijdelijke 4K-kanaal NPO 1 4K. Alleen van de laatste poulewedstrijden, die tegelijkertijd plaatsvinden, is telkens maar één duel in 4K te zien. Het gaat om de wedstrijd die op NPO 1 wordt uitgezonden, de andere is te zien via NPO 3. Andere programma's rond de wedstrijden worden via het 4K-kanaal opgewaardeerd van full-hd naar de 4K-resolutie.

'Mensen
Lees ook
'Mensen kopen voor EK Voetbal massaal grotere tv's'

Ziggo en KPN

Onder meer Ziggo en KPN gaan de EK Voetbal-uitzendingen in 4K aanbieden. Bij Ziggo zijn de 4K-uitzendingen alleen te zien met de Mediabox Next, dat bij de duurdere abonnementen wordt geleverd. Bij KPN is de hogere beeldkwaliteit te kijken met de 4K-decoders Arris VIP5202 en ZTE ZXV8001. 

Het vereiste 4K-abonnement bij KPN is momenteel tijdelijk niet verkrijgbaar. Dat heeft volgens KPN te maken met een dreigend tekort aan tv-decoders als gevolg van het wereldwijde chiptekort. "Om een dreigend tekort zoveel mogelijk af te wenden, kijken we ook kritisch naar de uitlevering van de verschillende type decoders. Om die reden hebben we 4K kijken even uit de etalage gehaald omdat hier in sommige gevallen nieuwe apparatuur voor nodig is."

Apple
Lees ook:
Apple laat kansen liggen met de Apple TV 4K
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl