Big Tech

Duitsland start onderzoek naar machtsmisbruik door Google

25 mei 2021 12:55 Aangepast: 25 mei 2021 13:02

Duitsland onderzoekt of Google zijn dominante positie op de markt misbruikt. De Duitse toezichthouder gaat ook bekijken of Google consumenten voldoende keuze biedt in het gebruik van hun gegevens.

Het Bundeskartellamt maakt gebruik van een nieuwe wet die de toezichthouder meer macht geeft om grote techbedrijven aan te pakken. Volgens de Duitse mededingingswaakhond heeft Google een groot voordeel ten opzichte van andere bedrijven doordat het zoveel informatie verzameld.

Ook is het moeilijk voor andere bedrijven om de techgigant uit te dagen omdat de digitale diensten die het aanbiedt, zoals de zoekmachine, YouTube en de Chrome-browser, vaak van groot belang zijn voor de concurrentie. De Duitse toezichthouder doet ook onderzoek naar Facebook en Amazon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel Google-updates: welke vallen het meest op?

Boete Google in Italië

Eerder deze maand kreeg Google in Italië nog een boete van 100 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens de Italiaanse karteltoezichthouder sloot Google een rivaliserende app uit voor diensten bij het opladen van elektrische auto's. Op die manier trok Google zijn eigen functionaliteit voor en daarmee werd de keuzevrijheid van concurrenten ondermijnd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van