Ga naar de inhoud
Scherper beeld

EK Voetbal in 4K-resolutie op NPO1 te zien bij KPN en Ziggo

Beeld © Getty Images

Klanten van Ziggo en KPN kunnen het Europees Kampioenschap voetbal op NPO1 deze zomer in 4K-resolutie kijken. Daarvoor is wel de juiste ontvanger nodig, en bij Ziggo het juiste abonnement.

NPO1 zendt de EK-voetbalwedstrijden deze zomer in de betere 4K-beeldkwaliteit uit. Ziggo geeft die wedstrijden in die hoogste resolutie door aan klanten, meldt de provider vrijdag. Ook KPN gaat de wedstrijden in 4K doorgeven, zegt de provider desgevraagd. Klanten die in 4K willen kijken hebben uiteraard wel een 4K-tv nodig.

Tot nu toe werden voetbalwedstrijden in Nederland maximaal in 1080p-resolutie uitgezonden, 4K telt vier keer zoveel pixels. KPN-klanten die in 4K willen kijken hebben een recente 4K-ontvanger nodig: de ZXV 8001 die sinds 2016 wordt aangeboden of de VIP 5202 die sinds 2019 wordt aangeboden. Een bepaald abonnement is bij KPN niet vereist, zolang klanten maar tv bij de provider afnemen.

Bij Ziggo alleen duurste abonnementen

Ziggo-klanten moeten wel aan voorwaarden voldoen om in 4K te kunnen kijken. Alleen met de nieuwste settopbox kunnen EK-wedstrijden in de hoogste resolutie worden gekeken. Die vereiste Mediabox Next is alleen beschikbaar voor Ziggo-klanten die het tv-pakket Max hebben, of de samengestelde pakketten Max of Giga.

Een woordvoerder van de NPO noemt de doorgifte in 4K een 'experiment'. "Er is geen sprake van een exclusieve deal. Alle partijen zijn uitgenodigd deel te nemen en de meesten moeten hun deelname nog bevestigen. VodafoneZiggo en KPN hebben reeds toegezegd."

Via NPO Start, NPO Plus en de ether-techniek DVB-T2 is er geen 4K-aanbod, aldus de woordvoerder.

Tour
Lees ook:
Tour de France en Olympische Spelen niet in 4K bij NPO

Formule 1 en sportzomer

Ziggo zond al langer de Formule 1-wedstrijden in 4K-resolutie uit. Ook zijn bepaalde films en series in het vereiste Movies & Series XL-pakket in 4K te bekijken. 

Het aanbod van 4K-televisie is los van sport nog erg klein in Nederland. KPN biedt muziekzender Xite in 4K, en een aantal huurfilms. Verder zijn er satellietproviders die tv-zenders in 4K aanbieden, voornamelijk buitenlandse kanalen.

De Olympische Spelen zijn deze zomer in Nederland in 4K te zien via de satelliet bij Eurosport. Het is nog niet bekend of de Spelen ook via Nederlandse tv-abonnementen via de kabel of andere vaste lijn te zien zullen zijn.

Ziggo
Lees ook:
Ziggo komt met goedkopere internetabonnementen zonder tv
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter