Sociale media

'Nederlands trollenleger verspreidt desinformatie over corona'

20 mei 2021 18:12 Aangepast: 20 mei 2021 19:01
Beeld © iStock

Een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders heeft sinds februari gecoördineerd onjuiste en misleidende informatie over Covid-19 verspreid.

De groep actievoerders spoorde via de berichtendienst Telegram medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken en heeft deze trollen dagelijks voorzien van desinformatie over het coronavaccin. GGD’en, politici en prominente artsen worden door de leden van dit 'trollenleger' online, maar ook fysiek lastiggevallen, meldt Pointer van KRO-NCRV. Pointer ging undercover in de groep.

Het trollenleger, dat Het Digitale Leger wordt genoemd, is inmiddels offline omdat er onenigheid in de groep is ontstaan over hoe ze na de verkiezingen verder moeten gaan met hun campagne. Tijdens de hoogtijdagen bestond de groep uit bijna 800 leden. Pointer spoorde de nepaccounts op en achterhaalde met digitaal-forensisch onderzoek welke personen achter het digitale leger schuilgaan. In 3 maanden tijd krijgen de trollen 708 URL's, 1112 afbeeldingen en 528 video's aangeboden met desinformatie over het coronavaccin.

'Koffie drinken bij Gommers'

Begin april worden de mailadressen van GGD-testlocaties in de groep verspreid. Leden worden aangespoord om een vooraf opgestelde e-mail te versturen. Daarin doen zij zich onder valse voorwendselen voor als journalist. Het doel van deze actie is om de testlocaties te overladen met tijdrovende vragen.

Het huisadres van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, wordt ook in de groep verspreid. Mensen worden opgeroepen om op 17 april bij de ic-arts 'koffie te gaan drinken': een term die demonstranten gebruiken om actie te voeren. Uiteindelijk komt het niet zover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter pakt Nederlandse 'corona-trollen' aan

Extreem-rechts

Ook zouden enkele leden in het trollenleger zich hebben aangesloten bij extreem-rechtse organisaties, zoals Stormfront Nederland. Volgens Pointer is een andere trol het afgelopen jaar in het nieuws geweest, omdat zij Hugo de Jonge meerdere keren lastig heeft belaagd op het Binnenhof.

De politie houdt de groep in de gaten, zegt een woordvoerder tegen Pointer. Het is niet strafbaar om desinformatie te verspreiden, maar er wordt wel telkens bekeken of er strafbare en concrete dreigingen zijn in deze groepen, aldus de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Russische trollen in Nederland actief met nepaccounts'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van