Big Tech

'Nederland loopt bijna half miljard aan belastingen van techreuzen mis'

20 mei 2021 12:12 Aangepast: 20 mei 2021 13:22
Amazon-baas Jeff Bezos Beeld © ANP

Nederland loopt jaarlijks 456 miljoen dollar aan potentiële belastinginkomsten van de grote Amerikaanse techbedrijven mis, zegt mensenrechtenorganisatie ActionAid.

Voor alle G20-landen samen gaat het om 32 miljard dollar aan misgelopen belastinginkomsten van Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Google-moeder Alphabet, stelt ActionAid in een nieuw rapport. "Een bedrag waarmee voor alle mensen op de wereld twee doses Covid-19 vaccins hadden kunnen worden gekocht."

Vrijdag wordt een speciale G20-top gehouden over de aanpak van de coronapandemie. De organisatie zegt dat die bedrijven tijdens de pandemie miljarden aan winst hebben gemaakt en dat ze door zwakke belastingregels gemakkelijk belastingen kunnen ontwijken, terwijl dat geld juist hard nodig is voor bijvoorbeeld gezondheidszorg.  

Dit geldt vooral voor de minder ontwikkelde landen in de wereld, waar het zorgstelsel al voor de pandemie ontoereikend was. ActionAid zegt dat met eerlijke belastingregels Nigeria bijvoorbeeld 100 miljoen dollar extra aan belastingen had kunnen innen bij de vijf bedrijven, genoeg om het jaarsalaris van 70.000 verpleegkundigen te betalen. Bangladesh loopt potentieel ruim 49 miljoen dollar mis, genoeg voor het jaarsalaris van 12.800 verpleegkundigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Weer nederlaag EU: Amazon hoeft 250 miljoen ontweken belasting niet terug te betalen

'Steeds meer mensen verontwaardigd'

ActionAid roept op tot een oplossing die ervoor zorgt dat bedrijven belastingen moeten gaan betalen daar waar hun activiteiten echt plaatsvinden. Ook dringt de organisatie aan op een minimumbelasting om zo belastingparadijzen te dwingen te stoppen met het faciliteren van belastingontwijking. Bovendien is het belangrijk dat ontwikkelingslanden gelijkwaardig kunnen meebeslissen.

"Mensen zijn steeds meer verontwaardigd over de oneerlijke concurrentie en de excessieve winsten van de techgiganten. Terwijl publieke voorzieningen wereldwijd onder grote druk staan en de Covid-19 pandemie de ongelijkheden in onze economische en gezondheidssystemen pijnlijk heeft blootgelegd, is het voor techgiganten onder de huidige belastingregels kinderlijk eenvoudig om amper belasting te betalen", zegt Gijs Verbraak van ActionAid.

Amazon en Apple

Deze maand besloot de Europese rechter dat Amazon niet 250 miljoen euro hoeft terug te betalen aan Luxemburg, omdat het via een belastingdeal wist te ontkomen aan het betalen van winstbelasting. Het was de tweede gevoelige nederlaag voor de Europese Commissie in korte tijd. Vorig jaar zette  de rechter ook al een streep door de mega-naheffing van 13 miljard euro die Apple zou moeten betalen aan de Ierse fiscus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van