Ga naar de inhoud
Drones

Boete voor vliegen met drone boven de Efteling

Een 44-jarige man heeft van de rechter in Haarlem een boete van 100 euro gekregen voor het vliegen met een drone boven de Efteling. Het was een van de eerste rechtszaken sinds er nieuwe regels voor drones gelden.

De man maakte de dronevlucht op 11 april vorig jaar. Hij had de drone net daarvoor gekocht en koos voor zijn eerste vlucht bewust de Efteling uit, omdat zijn van ziekte herstellende dochter een bijzondere band met het pretpark heeft. Het park was door de coronapandemie gesloten voor publiek en hij dacht dat er daarom niemand aanwezig zou zijn.

Hij maakte met de drone opnames van de attracties Joris en de Draak en de Python. Medewerkers van het park ontdekten de drone en waarschuwden de politie.

Geen zicht op de drone door bomen

De man kon de drone tijdens de vlucht niet constant zien, wat niet is toegestaan. "De drone kan ergens tegenaan vliegen en naar beneden vallen. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben voor passanten", aldus de rechter.

De man vertelde tijdens de zitting dat hij wist dat het in een groot deel van het park verboden was te vliegen door de nabijheid van vliegveld Gilze-Rijen. Het deel van de Efteling waar hij vloog, viel niet onder dat verboden gebied. Wel erkende hij dat dat hij niet constant zicht op zijn drone had door de aanwezigheid van bomen.

Brits
Lees ook:
Brits postbedrijf gaat coronatestkits bezorgen met drones

Nieuwe drone-regels 

Voor het vliegen over aaneengesloten bebouwing krijgt de man geen straf, omdat in januari de Europese regels zijn aangepast en dit niet meer strafbaar is voor het type lichtgewicht-drone waar de man mee vloog. Daardoor valt de boete lager uit dan de transactie van 250 euro die het Openbaar Ministerie had voorgesteld. Wel vindt de rechter het strafbaar dat de man niet constant zicht op de drone heeft gehouden.  

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl