Tech

Bots kapen petitie voor nieuw Brits EU-referendum

27 juni 2016 18:24 Aangepast: 31 juli 2017 02:30
Oxford Street in Londen. Beeld © AFP

Een online petitie voor een tweede Brits EU-referendum is verpest door geautomatiseerde bots die nep-handtekeningen toevoegen.

De petitie die zoekt steun voor een tweede EU-referendum in Groot-Brittannië is gekaapt door bots. Inmiddels zijn er ruim 3,7 miljoen handtekeningen gezet, maar daarvan zijn er veel nep. Het Britse Lagerhuis heeft inmiddels al 77.000 handtekeningen verwijderd en onderzoekt de zaak, meldt de BBC.

Falende tool

Er kwamen duizenden handtekeningen voor de petitie binnen vanuit onder meer Vaticaanstad en Antarctica. Op het forum van 4chan staat te lezen dat sommige gebruikers gescripte programma’s hebben ingezet om de petitie automatisch te ondertekenen. "Ik heb net 33.000 keer gestemd", schrijft één van hen. "Heb het script laten lopen toen ik een douche nam."

Hoeveel handtekeningen daadwerkelijk afkomstig zijn van Britten is onduidelijk. "Als je een interactieve tool hebt op internet, moet je zorgen dat er niet automatisch stemmen aan toegevoegd kunnen worden", zegt beveiliger Rik Ferguson tegen de BBC. "4chan is berucht om dit soort dingen. Als websites hun systemen niet op orde hebben, worden ze misbruikt."

Overigens is de petitie waarschijnlijk nutteloos: premier David Cameron heeft al gezegd dat er geen tweede stemronde komt. Het Lagerhuis blijft de petitie wel in de gaten houden voor 'verdachte activiteiten'.

Bron: Bright.nl. Volg Bright ook op Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore