Google Maps

Google Maps kiest voortaan veiligere routes: 'Minder gevaarlijke remmomenten'

18 mei 2021 20:56 Aangepast: 18 mei 2021 21:25

Google Maps krijgt een serie nieuwe updates, waaronder een nieuwe manier om routes voor te stellen die veiliger zouden moeten zijn. Google kijkt hiervoor naar data over plekken en momenten waar gebruikers relatief vaak hard moeten remmen.

Google onthulde vanavond meerdere updates van de kaartdienst Google Maps. Een nieuwe functie moet veiligere routes plannen door wegen te vermijden waar automobilisten vaak gevaarlijk hard op de rem gaan, of routes te vermijden met verwarrende wisselingen van rijstrook of afritten. Volgens Google voorkomen deze aanpassingen 'meer dan 100 miljoen problematische remmomenten' per jaar onder Maps-gebruikers.

Google gebruikt voor zijn systeem met kunstmatige intelligentie zowel de gegevens van de mobiele app van Maps als van de versie op het dashboardscherm in Android Auto om te bepalen op welke plekken er vaak gevaarlijk wordt geremd. "Deze momenten van hard remmen kunnen een voorlopende indicator zijn voor de waarschijnlijkheid van auto-ongelukken", aldus Google.

Google kan bijvoorbeeld vaststellen dat automobilisten op een bepaalde weg op een bepaald moment van de dag last hebben van de schittering van de zon. In dat geval kan Google Maps kiezen voor alternatieve routes. "Met deze update nemen we de snelste routes en bepalen we welke uw kansen op een hard remmoment waarschijnlijk verkleint. We zullen die route automatisch aanbevelen als de verwachte aankomsttijd hetzelfde is of als het verschil minimaal is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Klanten ABN Amro kunnen vanaf nu met Google Pay betalen

Zebrapaden en verkeerslichten

Google Maps krijgt ook gedetailleerde stratenkaarten in 50 nieuwe steden tot het eind van het jaar. Of er Nederlandse steden tussen zitten, is nog niet bekend. De wegenkaarten in Maps tonen na de update nauwkeurige wegbreedtes en ze tonen meer details over de trottoirs, oversteekplaatsen en voetgangerseilanden. Dit moet het makkelijker maken voor mensen om de weg te vinden.  

Google Maps kan ook tonen welke buurten in de omgeving drukker worden bezocht. Drukte-informatie was al langer beschikbaar op locaties, maar vanaf de update kan Maps dit ook tonen voor delen van een buurt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google Maps gaat in Nederland waarschuwen voor milieuzones

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van