Google I/O

Google toont nieuw ontwerp Android 12 met privacyfuncties

18 mei 2021 20:59 Aangepast: 19 mei 2021 10:59
Beeld © Google

De eerste testversie van Android 12 is vanaf vandaag te downloaden, maakte Google bekend tijdens zijn I/O-event. De nieuwe versie van Android bevat verbeterde privacy- en beveiligingsfuncties en een visueel redesign.

De volledige look van Android is onder handen genomen. Met Android 12 is het mogelijk om het kleurenschema van je telefoon op alle mogelijke manieren aan te passen.

Stel je een nieuwe achtergrond in voor je smartphone, dan zullen de kleuren in het besturingssysteem zich daarop aanpassen. Het systeem zoekt zelf naar de meest dominante tinten, die het systeem op elk niveau zal gebruiken.

Vloeiende animaties

De animaties zijn vloeiender gemaakt, en de onderliggende interacties zijn volgens Google "versimpeld". Zo wordt het systeem sneller, met een verbeterde CPU-tijd voor het laden van systeemdiensten van zo'n 22 procent.

Het instellingenmenu is nu voorzien van extra knoppen voor Google Pay en Home Controls. Verder zijn schermen als dit menu en het notificatiescherm visueel wat losser gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google Maps kiest voortaan veiligere routes: 'Minder gevaarlijke remmomenten'

'Privacy by design'

De grote troef waar Google op inspeelde tijdens I/O zijn de vele nieuwe beveiligingsfuncties. Er komt een Privacy Dashboard waarmee je altijd kan zien welke apps jouw data hebben ingezien. Wil je dat een app niet meer bij je gegevens kan, dan kan je dat via dit menu aangeven.

Over het lampje dat aangaat als een app je camera of microfoon gebruikt, is al genoeg geschreven. Google benadrukt dat er extra knoppen in Quick Settings zijn toegevoegd waarmee je in een klap alle apps kan verbieden om gebruik te maken van je camera en microfoon.

Nieuwe privacy-core

Dat zijn de zichtbare veranderingen. Google voegt de nieuwe Android Private Computer Core toe aan het systeem, die op de achtergrond moet helpen om de privacy en beveiliging van je smartphone te verbeteren.

Deze nieuwe core zorgt ervoor dat features als live ondertiteling, now playing - welke muziek je nu hebt opstaan - en de slimme reactiefunctie kunnen worden uitgevoerd zonder dat die informatie in de buurt van het netwerk komt. De smartphone kan de informatie voor deze functies alleen op de hardware zelf verwerken: die kan niet meer naar buiten.

Android TV en Car Key

Bezitters van een Android TV kunnen binnenkort hun smartphone als een afstandsbediening gebruiken, ook met stembesturing. Ten slotte introduceert Google een app, Car Key, waarmee je je auto kan vergrendelen, open maken, of zelfs starten. Deze 'Car Key' werkt met NFC en ultra-wideband om de veiligheid te garanderen.

De code van je Car Key is te delen met een ander, bijvoorbeeld als je de auto wil uitlenen. Deze app wordt straks uitgerold voor de Google Pixel-telefoons en bepaalde Samsung Galaxy-smartphones.

5G op Pixel-telefoons in Nederland

Nederlandse gebruikers van de Google-smartphones Pixel 4a 5G en Pixel 5 kunnen vanaf Android 12 ook gebruikmaken van 5G op Nederlandse mobiele netwerken. Voor de productieversie van Android 11 volgt later een update, zegt Google.

De bèta van Android 12 is vanaf nu te downloaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google wil met machine learning-app bedreigde talen redden

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van