10-core chip

'Nieuwe MacBook Pro met snellere Apple-chip deze zomer te koop'

18 mei 2021 17:33 Aangepast: 18 mei 2021 17:34
Beeld © Apple

Apple zou deze zomer een vernieuwde MacBook Pro in twee formaten op de markt brengen, met een 'fors snellere' nieuwe chip. Daarna zouden een nieuwe MacBook Air, Mac mini, grotere iMac en Mac Pro verschijnen.

De volgende MacBook Pro komt naar verluidt in de formaten 14 en 16 inch en krijgt een opnieuw ontworpen behuizing, magnetische MagSafe-lader, meer aansluitingen en weer een HDMI-poort en SD-kaartslot. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. De MacBook Pro die de afgelopen jaren te koop was had enkel twee of vier usb-c-poorten waardoor professionele gebruikers klaagden over een gebrek aan aansluitmogelijkheden.

Apple heeft twee nieuwe chips voor de MacBook Pro, die fors sneller zouden zijn dan de eerste zelfontworpen M1-chip die Apple in enkele van zijn huidige Mac-computers levert. De nieuwe chips zouden tien processorkernen bevatten, tegenover de acht in de M1-chip. De grafische chip biedt keuze uit 16 of 32 processorkernen, tegenover 8 bij de M1. Bovendien bieden de nieuwe chips ondersteuning tot maximaal 64GB werkgeheugen, waar dat bij de M1-chip stopt bij 16GB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nieuwe iMac verschijnt in zeven kleuren

Volledig over naar eigen chips

De snellere chip die in de MacBook Pro komt, zou ook naar de volgende Mac mini komen. Die computer is nu nog verkrijgbaar met zowel Apple M1-chip als met Intel-chip.

Apple is bezig alle nieuwe Mac-computers in zijn assortiment over te zetten van Intel-chips naar eigen chips. Die overstap werd in juni 2020 aangekondigd, in 2022 zouden alle Macs met Apple-chip geleverd moeten worden.

Nieuwe MacBook Air

Eind dit jaar zou ook een MacBook Air met vernieuwd ontwerp verschijnen. Deze zou draaien op de opvolger van de M1-chip, waarbij de 8 processorkernen op een hogere snelheid werken. Het aantal grafische processorkernen stijgt van 7 of 8 naar 9 of 10. Ook de instap-versie van de 13-inch MacBook Pro zou die nieuwe chip krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nieuwe MacBook Pro krijgt weer hdmi-poort en sd-kaartlezer'

Mac Pro en grotere iMac

Volgens Bloomberg komt Apple volgend jaar met een nieuwe Mac Pro, de duurste en krachtigste computer die Apple verkoopt. Die zou chips krijgen die twee tot vier keer krachtiger zijn dan de chips in de vernieuwde MacBook Pro. Het zou gaan om chips met 20 of 40 processorkernen, en grafische chips met 64 of 128 processorkernen.

De nieuwe Mac Pro zou al enkele maanden in ontwikkeling zijn, en een kleinere variant worden van het huidige model uit 2019. De ontwikkeling van een grotere iMac zou maanden geleden gepauzeerd zijn, om de ontwikkeling van de onlangs onthulde 24-inch iMac voorrang te geven.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van