Op grote schaal

'Gemeenten volgen burgers op sociale media met nepaccounts'

18 mei 2021 06:09 Aangepast: 18 mei 2021 16:19
Ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlandse gemeenten volgen op grote schaal burgers op sociale media. Dat doen zij vaak ook met nepaccounts, een methode die ambtenaren helemaal niet mogen gebruiken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, schrijft de Volkskrant. Gemeenten volgen burgers op sociale media om 'zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties'.

Wet overtreden

Uit het onderzoek, onder bijna de helft van alle gemeenten, blijkt dat gemeenteambtenaren niet weten welke regels en protocollen gelden. Vaak zijn zij zich niet eens bewust dat ze de wet overtreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enschede krijgt zes ton boete voor wifi-tracking in binnenstad

Bijna één op de zes ambtenaren zegt bijvoorbeeld nepaccounts te gebruiken om burgers te volgen. Alleen de politie en inlichtingendiensten mogen die methode, onder strikte voorwaarden, gebruiken na toestemming van een rechter.

Desondanks zeggen ambtenaren onder valse namen besloten Facebookgroepen binnen te gaan om 'te zien wat er speelt'.

'Simpelweg verboden'

"Het is simpelweg verboden", vertelt Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Universiteit Leiden aan de Volkskrant. "Gemeenten mogen niet voor politie of inlichtingendienst gaan spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie waarschuwt voor nepaccounts van agenten: 'Je moet ons kunnen vertrouwen'

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, vertelt aan de krant dat hij 'best snapt dat gemeenten willen weten waar bijvoorbeeld hooligans samenkomen'. Als ambtenaren zich aan de regels houden, is dat prima. "Denk aan een Twitteraccount waarvan duidelijk is dat het alleen algemene trends volgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacyzorgen om Burgernet: 'Onderzoek naar verwerken gegevens nodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van