Ga naar de inhoud
Privacyvoorwaarden

Gemeenteraad Delft stopt met het gebruik van WhatsApp

De Delftse gemeenteraad stapt officieel af van WhatsApp en zal een privacyvriendelijkere app gaan gebruiken voor interne communicatie.

Gemeenteraadsleden zijn verontrust over de impact van de nieuwe voorwaarden van de app, die per 15 mei geaccepteerd moeten worden. Weigert iemand deze voorwaarden te accepteren, dan zal hij op termijn de app niet meer kunnen gebruiken.

In de nieuwe voorwaarden staan onder andere richtlijnen beschreven over datadeling van onderliggende informatie van chats met moederbedrijf Facebook. Lokale partij Stip en de Delftse D66-fractie maken zich zorgen over het delen van deze metadata, staat het in een motie die afgelopen week is aangenomen.

 

Duitse
Hamburg
Duitse privacywaakhond: Facebook mag geen WhatsApp-data verwerken

'Geen dwang meer'

Zo wil de gemeenteraad zijn leden niet dwingen om de privacyvoorwaarden te accepteren. De raad buigt zich nu over alternatieven, zoals Signal en Telegram. Voorlopig wordt er alleen nog gebruik gemaakt van Microsoft Teams.

De motie werd met een flinke meerderheid aangenomen. Een aantal partijen was skeptisch over het besluit. Volgens de plaatselijke VVD voldoet de app aan de privacyvoorschriften van de Europese Unie, en is het daarom niet nodig om officieel een overstap te regelen.

Europese wetgeving

Volgens de Europese wetgeving mag WhatsApp niet zomaar data delen met zijn moederbedrijf in de Verenigde Staten. De Hamburgse privacywaakhond oordeelde afgelopen week echter dat de voorwaarden te onduidelijk zijn, waaronder in het onderscheid dat wordt gemaakt tussen de EU en de rest van de wereld. De nieuwe voorwaarden zijn daarom in ieder geval de komende maanden in Duitsland verboden.

Concurrenten van WhatsApp zoals Signal melden dat het aantal gebruikers van hun apps flink is toegenomen sinds de aankondiging van de nieuwe voorwaarden.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl