Cyberveiligheid

Cyber Security Raad: Nederland is te afhankelijk van buitenlandse tech

14 mei 2021 10:19 Aangepast: 14 mei 2021 10:25
Beeld © Getty

Nederland wordt te afhankelijk van technologiebedrijven uit de Verenigde Staten en China, waarschuwt de Cyber Security Raad (CSR).

De adviesraad vindt dat er snel moet worden ingegrepen, schrijft Het Financieele Dagblad.  Nederland zou het risico lopen om zijn greep op de beveiliging van het internet kwijt te raken.

De overheid is afhankelijk van de diensten van grote techgiganten als Microsoft, Google en Oracle. Nederland kan daardoor niet zelf meer bepalen welke richtlijnen digitaal moeten worden aangehouden voor cyberveiligheidsdoeleinden.

Miniatuurvoorbeeld
Investering

Adviesraad: '833 miljoen euro extra nodig voor cyberveiligheid'

Overheid moet meer investeren

CSR vindt daarom dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in nationale techbedrijven. Ook wil de raad dat er minder publieke aanbestedingen komen voor digitale diensten, zodat Nederlandse overheidsorganisaties niet meer op prijs maar op veiligheid aanbieders kunnen selecteren.

Overnames van Nederlandse techbedrijven door buitenlandse bedrijven zijn ook een punt van zorg. Vooral Amerikaanse bedrijven zouden vroeg interessante techbedrijven opkopen, waardoor waardevolle kennis in buitenlandse handen valt.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van