Starlink

Google en SpaceX tekenen deal voor toegang cloud via satelliet

13 mei 2021 17:58 Aangepast: 13 mei 2021 18:09

Google gaat samenwerken met SpaceX om zijn clouddiensten via satellieten toegankelijk te maken.

SpaceX heeft momenteel 1.500 Starlink-satellieten in de lucht, die internetconnecties moeten bieden aan gebruikers, waaronder in afgelegen gebieden.

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zal de komende maanden verschillende terminals opzetten in Google-datacentra voor een snelle verbinding met de cloudservers ter plekke. Klanten van SpaceX moeten zo vanaf eind dit jaar toegang krijgen tot Google Cloud-diensten via de ruimte, terwijl Google zijn eigen klanten snel internet via satelliet kan gaan bieden.

Google Cloud biedt onder andere mogelijkheden om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning, en om beter data te analyseren.

Miniatuurvoorbeeld
Starlink

Satellietinternet van bedrijf Elon Musk later dit jaar in Nederland

Elke locatie op aarde

In theorie kan iedereen met de juiste schotel toegang krijgen tot Starlink, voor zo'n 99 euro per maand. "Op deze manier kunnen wij belangrijke enterprise-programma's leveren aan elke locatie op aarde", schrijft Google Cloud in een persbericht. Enterprise-klanten zijn grotere organisaties die veel gebruik maken van data.

Starlink zal waarschijnlijk vanaf eind dit jaar beschikbaar zijn in Nederland. Om gebruik te maken van het satellietnetwerk moeten gebruikers eerst een satellietschotel aan huis ophangen.

Het netwerk is nog in aanbouw en er worden regelmatig nieuwe satellieten de ruimte in gestuurd. Momenteel ligt de snelheid op 150 Mbps, maar dat moet eind dit jaar verdubbeld zijn.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van