Elektrische auto's

Italië legt Google boete op voor weren app van Android Auto

13 mei 2021 16:38 Aangepast: 13 mei 2021 16:45
Beeld © JuicePass

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft Google donderdag een boete van 102 miljoen euro opgelegd voor het weren van een Italiaanse auto-app van zijn platform Android Auto.

Enel X JuicePass is een app die gebruikt kan worden om oplaadpunten te vinden voor elektrische auto's. Google stond meer dan twee jaar niet toe dat JuicePass gebruikt kon worden via Android Auto, een app die de verbinding tussen je auto en je smartphone mogelijk maakt.

Volgens AGCM beperkte Google zo op een "oneerlijke manier" de mogelijkheid om JuicePass te gebruiken. "Google trekt op deze manier Google Maps voor", schrijft de autoriteit.

Miniatuurvoorbeeld
Klacht

'Google misleidde Australische consumenten over locatiegegevens'

AGCM zegt dat Google niet alleen zo dominant is dat het op deze manier de keuzevrijheid van gebruikers beperkt, maar ook een impact kan hebben op de ontwikkeling van de infrastructuur voor elektrische auto's. "Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het gebruik van 'schone' energie en de transitie naar duurzamere vormen van mobiliteit."

In een reactie aan Reuters zegt Google dat het bedrijf oneens is met de beslissing en dat het zijn best doet om Android Auto voor zoveel mogelijk ontwikkelaars open te stellen. De techgigant beraadt zich nu op verdere stappen.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van