Elektrische auto's

Volkswagen gaat zelfrijdende bestelbusjes testen

12 mei 2021 17:23 Aangepast: 12 mei 2021 17:26

Volkswagen gaat deze zomer in Duitsland een zelfrijdende versie van zijn elektrische bestelbusje ID.Buzz testen. De automaker wil de autonome busjes in 2025 op de markt brengen.

Volkswagen begint binnenkort in München met tests van een autonoom rijdende ID.Buzz, het elektrische busje van het bedrijf. Dat gebeurt op een speciale testlocatie naast het vliegveld bij de Duitse stad.

Volkswagen wil vanaf 2025 transport- en bezorgdiensten met de zelfrijdende ID.Buzz aanbieden, zegt manager Christian Senger. "In een aantal steden kunnen klanten zich straks door een zelfrijdend voertuig naar hun bestemming laten brengen. Ook de bezorging van goederen en pakketten wordt veel eenvoudiger door onze autonome rijservice." VW-dochter Moia gaat de autonome ID.Buzz als eerste inzetten.

Technologie van startup

De busjes werken met een combinatie van sensoren, waaronder lidar, radar en camera's. Volkswagen ontwikkelt de autonome ID.Buzz in samenwerking met de startup Argo AI.

Het voertuig krijgt zelfrijdende technologie van het niveau 4. Dat betekent dat de wagen onder bepaalde voorwaarden geheel zelfstandig kan rijden. Ook als een menselijke bestuurder niet op tijd of goed reageert op een verzoek om in te grijpen, zou de auto nog veilig kunnen stoppen. Niveau 5 is het hoogste niveau van autonoom rijden. Ter vergelijk: het Tesla Autopilot-systeem bevindt zich momenteel nog op niveau 2.

VW test de technologie van Argo AI ook al op zes locaties in de VS. De nieuwe lidar-sensoren van Argo kunnen objecten tot 400 meter afstand 'zien', ook in het donker.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen werkt met Microsoft aan zelfrijdende auto's

Concurrenten

Google-zusterbedrijf Waymo en Cruise, dochterbedrijf van General Motors, testen in de VS al langer volledig zelfrijdende auto's op openbare wegen. Beide bedrijven willen robottaxi's aanbieden. Waymo doet dat al op kleine schaal in de buitenwijken rond de stad Phoenix in Arizona.

Ford investeerde eerder ook al in de startup Argo AI. Ford is van plan om volgend jaar in meerdere Amerikaanse steden robottaxi's en zelfrijdende bezorgkarren uit te rollen. Argo AI werkt intussen volgens Bloomberg ook aan een beursgang. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Zelfrijdende auto's de weg op in Nederland: waar blijft Tesla?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van