Ga naar de inhoud
WhatsApp en privacy

Duitse privacywaakhond: Facebook mag geen WhatsApp-data verwerken

Facebook mag in Duitsland geen gegevens van gebruikers van WhatsApp verwerken. Dat heeft de privacytoezichthouder in Hamburg vandaag besloten.

De beslissing van de Hamburgische Beauftrage fur Datenschutz und Informationsfreiheit (HmbBfDI) is een reactie op de aanhoudende ophef over de nieuwe voorwaarden van WhatsApp. Die voorwaarden moeten voor 15 mei door elke gebruiker geaccepteerd worden, en schrijven onder andere datadeling met Facebook voor.  

De Duitse privacywaakhond HmbBfDI gebruikt nu een spoedprocedure onder de AVG om te voorkomen dat Facebook de komende drie maanden zijn voorwaarden doordrukt in Duitsland. Onder de AVG mogen gegevens niet zomaar gedeeld worden zonder geldige redenen. 

Facebook dreigde gebruikers buiten de EU die de voorwaarden zouden weigerden de toegang tot hun account te ontzeggen, maar het bedrijf kwam daar onlangs weer op terug.

WhatsApp-account
Berichten
WhatsApp-account toch niet onbruikbaar bij weigeren nieuwe voorwaarden

'Voorwaarden te onduidelijk'

Er bestaan Europese en internationale versies van de nieuwe WhatsApp-voorwaarden. Volgens de HmbBfDI is het echter te onduidelijk wat de verschillen tussen beiden zijn wat betreft datadeling. De voorwaarden zouden sowieso te vaag zijn.

"De inhoud is misleidend en spreekt zichzelf tegen", aldus de privacywaakhond. "De consequenties voor gebruikers zijn niet duidelijk. Facebook kan niet zeggen dat het een gerechtvaardigd belang heeft om de data van WhatsApp-gebruikers te delen, want hun belang is in strijd met de rechten van hun gebruikers." Daarom zijn de nieuwe voorwaarden volgens HmbBfDI in strijd met de AVG.

Facebook: uitrol voorwaarden gaat door

Volgens WhatsApp is er geen sprake van datadeling tussen Facebook en WhatsApp, en gaat het puur om berichten tussen bedrijven en klanten. "Deze beslissing vloeit voort uit een misverstand over het doel en het effect van de nieuwe voorwaarden", zegt het bedrijf tegenover TechCrunch. "Dit besluit zal geen invloed hebben op de uitrol van de nieuwe voorwaarden."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook