Oude gadgets inleveren

Record aan e-waste ingezameld in Nederland: EU-doel nog niet gehaald

11 mei 2021 16:39 Aangepast: 11 mei 2021 17:06

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben vorig jaar een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling.

In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

Daarvoor is "een forse extra inspanning nodig", meldt de stichting OPEN, die namens alle producenten verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van elektronisch afval. Hoe ver de sector precies van het doel afzit, had de organisatie niet direct paraat. Een jaar eerder was dat 48 procent van het aantal apparaten dat in datzelfde jaar was verkocht.

Klussen en opruimen

Directeur Jan Vlak van stichting OPEN denkt dat de hoeveelheid ingezamelde apparatuur is toegenomen doordat "iedereen aan het opruimen en klussen sloeg".

Elektronisch afval kan inmiddels op 13.000 punten in het land worden ingeleverd. Om het recyclingcijfer verder op te krikken, blijft de stichting campagne voeren onder de naam Wecycle.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple klaagt recyclingpartner aan na doorverkoop 100.000 iPhones en iPads

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van