App Store onder vuur

Britse zaak tegen Apple: geld terug vanwege te hoge commissie apps

11 mei 2021 10:59 Aangepast: 11 mei 2021 11:01

Apple wordt in Groot-Brittannië aangeklaagd omdat het bedrijf consumenten te veel in rekening zou hebben gebracht voor gekochte apps.

De eisers, aangevoerd door een hoogleraar van King's College in Londen, menen dat de 30 procent commissie die Apple aan appmakers rekent "overdadig" en "onwettelijk" is. Gebruikers van iPhones en iPads zouden daarom gecompenseerd moeten worden.

Volgens hoogleraar Rachael Kent, die gespecialiseerd is in de omgang tussen consumenten en digitale platformen, misbruikt Apple met de eisen aan softwarebedrijven zijn marktmacht. "Dat heeft op zijn beurt nadelige gevolgen voor Britse consumenten." Volgens de aanklacht zijn zo'n 20 miljoen Britse Appleklanten benadeeld door Apple.

Apple laat weten dat de claim ongefundeerd is. Het bedrijf zegt juist pal te staan voor consumenten en veel waarde te hebben gecreëerd met de App Store, ook voor de Britse economie. Verder zou 84 procent van de appontwikkelaars niets betalen omdat hun apps gratis zijn.

Apple verlaagde onlangs de tarieven naar 15 procent voor appmakers die 1 miljoen dollar of minder omzet per jaar in de App Store hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Team van 500 man controleert honderdduizend App Store-apps per week

De nieuwe rechtszaak volgt nadat Apple steeds meer onder vuur ligt over zijn App Store-beleid. In de VS verdedigt de iPhone-fabrikant zich tegen aantijgingen van Fortnite-maker Epic Games dat Apple zijn App Store als een monopolist beheert. Volgens Epic heeft Apple te veel macht en stelt het eisen die niet terecht zijn.

Ook de Europese Commissie stelde recent in een voorlopige conclusie dat Apple zijn marktmacht misbruikt heeft om andere muziekstreamingdiensten te benadelen ten opzichte van de eigen dienst Apple Music.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Verliest Apple de slag om de App Store?

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van