Erwin pakt door met het 'slimmer' maken van zijn tuin en is alweer toe aan de laatste stap in zijn Slimste Tuin van Nederland: de robuuste robotmaaier van Gardena.
Het Smart System van Gardena is de oplossing bij uitstek om je tuin slim te maken. Doordat het systeem gekoppeld is aan de bijbehorende Gardena-app kun je elke tuin optimaal verzorgen met minimale inspanning. Klinkt goed, toch?
Blikvanger
In de vorige twee afleveringen zagen we hoe Erwin de slimme bewatering voor zijn tuin aanlegde en hier sproeiers en een micro-drip-systeem op aansloot. Inmiddels is het tijd voor de laatste stap en is de robotmaaier aan de beurt, de blikvanger van het Smart System van Gardena.
Verschillende modellen
Gardena biedt verschillende modellen van de robotmaaier aan: de Sileno City voor kleinere gazons, de Sileno Life voor grotere en de Sileno Plus voor echte ‘grootgrondbezitters’. Erwin kiest voor een Smart-versie van de Sileno City die gazons tot 250 m2 kan maaien. Hier is ook een versie van voor gazons tot 500 m2, ziet er exact hetzelfde uit. Deze robotmaaier kan Erwin dus aan zijn slimme tuin toevoegen in de app. Maar eerst de installatie…
Het oplaadstation
Erwin begint met het kiezen van de plek voor het oplaadstation. Dit moet een vlakke plek zijn, liefst een beetje in de schaduw, de bodemplaat moet toegang bieden tot het gazon én er moet een stopcontact in de buurt zijn.
Batterij
De batterij van de robotmaaier gaat ruim een uur mee, het volledig opladen ervan duurt iets langer. Maar dat hoef je niet te onthouden, want de robot gaat vanzelf terug naar het station als zijn batterij bijna leeg is. En vervolgens vrolijk verder als hij voldoende opgeladen is. Heb je geen omkijken naar.

Afbakenen met grensdraad
Het moge duidelijk zijn dat de robotmaaier behoorlijk zelfstandig is, maar je moet wel eenmalig aangeven waar hij zijn ding kan doen. Dat afbakenen doet Erwin met grensdraad.
Hij begint bij het oplaadstation. Houd bij het afbakenen altijd 10 cm afstand tot de rand van het gras en tik om de circa 70 cm een kram het gras in. Deze krammen en de draad zitten bijgesloten in de doos. Doe een extra kram wanneer het draad iets boven het gazon zweeft. Het draad kan wel tot 20 cm in de grond maar dat is niet nodig, het gras groeit er vanzelf overheen, daar zie je dadelijk niks meer van.
Muurtjes en bloemenperken
Kom je langs een muurtje, houd dan 35 cm afstand. Bij een pad of iets wat daarop lijkt, hoef je maar 10 cm afstand te houden. Maar bij een bloemenperk juist weer iets meer: 30 cm. In de doos zit een handige liniaal met alle maten en afstanden erop.
Gidsdraad
Vervolgens leg je de gidsdraad aan. Dat is dezelfde soort draad als het grensdraad, maar deze gidsdraad zorgt ervoor dat de robot altijd zijn weg naar het oplaadstation terugvindt.
Heb je beide draden aangelegd, dan sluit je ze aan op het station. Is het led-lampje groen? Dan zit je goed.
Maaihoogte
De volgende stap is het afstellen van de maaihoogte. Het minimum is 2 cm, het maximum 5. Erwin kiest voor zijn gazon voor stand 3,5.
Maaischema
Je kunt de robot een maaischema geven op het apparaat zelf, maar Erwin doet dat via de Gardena-app. Hij voegt eerst de robot aan de app toe en maakt vervolgens een schema aan. Daar word je, net als bij het bewateringsschema, heel gemakkelijk doorheen geloodst.
Botsingsensor
Let er wel op dat je het gazon vrijhoudt van losse spullen of speelgoed. De maaier heeft gelukkig een botsingsensor, maar je wilt natuurlijk wel dat je hele gazon wordt gemaaid. Niet dat er lange plukken achterblijven in de vorm van een hoepel of voetbal. Maar mocht er per ongeluk toch iets op het gazon blijven liggen, geen paniek. De robotmaaier maakt gebruik van drie inklapbare mesjes die meteen naar binnen klappen zodra ze iets hards raken.
Sensoren geen probleem
De slimme sensor die de bodemvochtigheid van het gazon in de gaten houdt, is dieper ingegraven dan die in een border. Die levert dus geen problemen op, daar kan de maaier gewoon overheen rijden.

Maaien en sproeien niet tegelijk
En de verzonken zwenksproeiers dan? Goede vraag! Die zijn ook geen enkel probleem voor de robotmaaier, als je er maar op let dat je de maaier en de sproeiers niet tegelijkertijd inschakelt. Indien nodig kun je de tijden aanpassen als je de hulpmodus voor de Sileno uitzet in de app.
Stil en compact
Wat opvalt aan de Sileno City is hoe stil hij is voor een robotmaaier: slechts 57 decibel. Hij is bovendien lekker compact. Zo heeft hij aan 60 cm doorgang al genoeg.
Door weer en wind
De maaier en het oplaadstation zijn weerbestendig. Je kunt de maaier zelfs met een tuinslang afspoelen, geen centje pijn. Mocht je je nieuwe huisvriend toch wat extra beschutting willen geven tegen regen en zonneschijn, dan kun je nog de speciale ‘garage’ van Gardena overwegen, die is los verkrijgbaar.
Extra sensoren
De maaier is uitgerust met diverse sensoren. De botsingsensor kwam eerder al voorbij. Een extra beveiliging is de hefsensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de maaier meteen uitschakelt zodra hij wordt opgetild. Daar krijg je ook een melding van in de app. De derde is een vorstsensor. Is het gras bevroren, dan slaat hij de maaibeurt over om je gazon te beschermen.
Natuurlijke bemesting
En waar blijft het gemaaide gras? Zuigt de robot dat op?! Nee, hij maait heel fijn en laat het afgemaaide gras gewoon op het gazon achter. Dat is namelijk meteen bemesting voor je gazon én goed tegen onkruid. Slim hoor.
Finishing touch
Voilà, de Slimste Tuin van Nederland is klaar! De bewatering wordt nu helemaal geregeld. Het maaien heeft Erwin uitbesteed aan de robot. En met de app heeft hij alles onder de knop.
Als finishing touch heeft Erwin de Smart Power Adapter aan het systeem toegevoegd. Daarmee maakt hij zijn ‘domme’ prikkabel ook slim. In de app stel hij een schema in wanneer de kabel ‘aan’ en ‘uit’ mag, en ook daar heeft Erwin geen omkijken meer naar.
Conclusie: Erwin hoeft bijna niks meer zelf te doen. Alleen nog af en toe een beetje snoeien, harken en onkruid wieden. En volop genieten natuurlijk. Laat die zomer maar komen!