Woolaroo

Google wil met machine learning-app bedreigde talen redden

07 mei 2021 19:39 Aangepast: 07 mei 2021 19:43
Beeld © Google

Google wil uitstervende talen helpen beschermen met de nieuwe app Woolaroo, die via de camera voorwerpen kan analyseren.

Via de camera van je smartphone registreert de app waar je naar kijkt. Vervolgens zoekt Woolaroo in het archief naar het bijpassende woord in een van de tien talen die momenteel deel zijn van de app.

Momenteel hebben zo'n drieduizend talen de status 'bedreigd'. Het zijn doorgaans talen die gebruikt worden door kleine minderheidsgroepen, waarvan de taal niet steeds minder van ouder op kind wordt doorgegeven. Vijftig procent van de zevenduizend talen op aarde zijn 'stabiel', de rest zijn nationale talen die veel gebruikt worden.

Miniatuurvoorbeeld
Google

Google Earth toont klimaatverandering met nieuwe 'tijdreisfunctie'

Woolaroo biedt ondersteuning voor de talen Louisiaans-Creools, Calabrisch Grieks, Māori, Nawat, Tamazight, Siciliaans, Yang Zhuang, Rapa Nui, Yiddish en Yugambeh. Sprekers van deze talen kunnen bijdragen aan het project door woorden en audio in te sturen. Bovendien is het project open source "zodat elke persoon of organisatie iets voor zijn eigen taal kan bouwen", schrijft Google.

De app maakt gebruik van de Google Cloud Vision API om via machine learning beelden te analyseren. Woolaroo is onderdeel van het Arts & Culture-platform van Google.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van